Arkivbild: TT
Arkivbild: TT

Två män gripna – planerade terrordåd i Frankrike

ANNONS
|

Männen ska vara23 respektive29 år gamla. Bägge är nu "misstänkta för planering av en nära förestående handling", rapporterar Le Figaro.

Det var Frankrikes inrikes säkerhetstjänst, motsvarande Säpo, som skötte tillslaget. gripandena ska vara en del i en utredning som öppnats i Paris. Där försöker man ringa in en kriminell sammanslutning terrorister. Fokus ligger på konspiration och brott mot vapenlagar i samband med terroristattentat.

Attentatet skulle ske i dagarna

De misstänkta uppges vara hemmahörande i Hauts-de-France, den nordligaste regionen i Frankrike. Enligt poliskällor ska de ha radikaliserats när de avtjänade tid i fängelse.

Det ska ha pågått en jakt efter männen de senaste 10 dagarna. Vid lunchtid pågick en razzia mot en adress som ska vara kopplad till männen. Hittills ska en kulspruta och kemikalier ha hittats i bostaden, rapporterar Franceinfo.

ANNONS

– Det pågår operationer för att säkerställa att hotet är avvärjt, sa den franska inrikesministern, Matthias Fekl vid en presskonferens som hölls vid lunchtid på tisdagen.

Så tillade han:

–De misstänkta hade för avsikt att genomföra ett angrepp på fransk mark påmycket kort sikt. Det vill säga under de kommande dagarna.

Säkerheten kring Fillon förstärkt

Sedan i fredags har säkerheten kring presidentkandidaten François Fillon stärkts. Det handlar bland annat om krypskyttar som följer honom under hans resor och möten.

LÄS OCKSÅ:Vem får möta Le Pen?

Samordningsenheten av kontraterrorism (UCLAT) höjde risknivån förRepublikanernas kandidat. Han ligger nu på nivå två (maxnivån ärett på en skala från ett till fyra), vilket motsvarar en hotad människa "med begränsade risker eller oförutsägbart förverkligande."

Presidentkandidaterna har informerats om dagens gripanden. Enligt inrikesminister Fekl har säkerheten höjts, både kring kandidaterna och inför valet i allmänhet, till följd av händelsen.

ANNONS