Hillary Clinton har ett litet försprång i opinionsmätningarna, men frågan är om mätningarna speglar den verkliga väljaropinionen. Arkivbild.
Hillary Clinton har ett litet försprång i opinionsmätningarna, men frågan är om mätningarna speglar den verkliga väljaropinionen. Arkivbild.

Tvärsäkra siffror på osäker grund

Nu drar valrörelsen i USA igång på allvar och redan duggar opinionsmätningarna tätt. Men kan vi tro på dem? I Storbritannien missade instituten brexit.

ANNONS
|

Bara två brittiska opinionsmätningar visade rätt under veckan före omröstningen om EU. Det faktiska resultatet visade att fler väljare på landsbygden och fler äldre röstat än vad mätinstituten förutsett.

- När valdeltagandet generellt är lågt och dessutom kraftigt varierar mellan grupper som tycker olika, ja då blir det svårt. Jag tror att det hände i Storbritannien, säger Carl Melin, expert på opinionsmätningar.

ANNONS

Svårt mäta valdeltagande

Samma situation gäller i USA, där valdeltagandet skiljt mellan presidentval och andra val. Inför de senaste två presidentvalen visade de flesta mätningar fel. Valdeltagandet blev högt och Obama fick stort stöd bland unga och minoritetsgrupper.

- Det återstår att se om de kommer att gå och rösta i samma utsträckning nu, säger David Ahlin, opinionschef vid Ipsos.

Ett mönster har upprepats där republikanernas kärnväljare röstar i mellanvalen, medan demokraternas väljare i högre grad röstar i presidentvalen.

Men det har även blivit svårare att mäta opinionen då färre svarar när opinionsinstituten ringer. Fler metoder börjar nu användas.

Ännu mycket osäkra mätningar

- Jag undviker att lita på enskilda mätningar, för vi vet att det är svårare att mäta i dag. Man får titta på de vägda medeltal där flera olika mätningar slagits samman, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Först framåt hösten blir mätningarna någorlunda tillförlitliga, menar experterna.

ANNONS

- Man kan se på resultaten i primärvalen. Även om många blev överraskade över att Trump vann, så ledde han i nästan alla mätningar. De visade rätt. Det talar för att de mätningar som nu visar ett övertag för Clinton förmodligen är korrekta, säger Carl Melin.

Dolda väljarreserver?

Sören Holmberg tror att loppet är jämnare än vad mätningarna just nu visar.

TT: Kan det bli så att Trump överraskar, och liksom Obama drar nya väljare till valurnorna?

- Ja, absolut. Den stora osäkerheten är i vilken grad libertarianerna, som i dag har 6–8 procent av rösterna, röstar på honom. Där har han en dold reserv att hämta.

Avgörande tror han blir om Bernie Sanders lyckas få sina yngre supportrar att rösta på Clinton.

- Om det inte händer och valdeltagandet blir lågt, då får Hillary Clinton bekymmer, säger Holmberg.

ANNONS

Fakta: Opinionsundersökningar i USA

När amerikanska opinionsinstitut ringer amerikaner för att ställa frågor svarar i genomsnitt en av tio.

Amerikanska undersökningar bygger på någon eller flera av tre metoder: Väljare rings upp via telefon, väljare i en panel utfrågas via mejl, en robot ringer upp och svaren ges med knapptryckningar. Den sistnämnda anses minst tillförlitlig.

Mätningar bland väljare som uppger att de kommer att gå och rösta anses mer träffsäkra än mätningar gjorda bland registrerade väljare.

Amerikanske opinionsgurun Nate Silver, som förutsåg Barack Obamas segrar 2008 och 2012, har åtta tips för den som följer mätningarna: 1. Hur ofta har institutet tidigare fått rätt? 2. Vilka metoder används? 3. Hur många utfrågas? 4. När gjordes undersökningen? 5. Vilka tillfrågades? 6. Vad säger företagets olika mätningar? 7. Vad visade företagets tidigare mätning? 8. Vad visar de andra mätningarna?

ANNONS