Tusentals väntar på evakuering

ANNONS
|

Hundratals personer tillbringade fredagen köande i solen utanför den enorma inomhusarenan, Superdome, i centrala New Orleans. Alla vill därifrån men ingen av de hemlösa får lämna området utan att ha valts ut av myndighetspersonal på plats. Långsamt fylls bussarna som står en dryg kilometer från lägret.

För att komma till den första utgången finns inget annat val än att ställa sig i köerna som på dagen sträckte sig över en hundra meter lång och ett par hundra meter bred betongplattform.

I brist på skugga skyddade familjemedlemmarna varandra med kartonger eller vad som fanns till hands. Inne i sportarenan och på konferenscentret dröjde bara de kvar som inte kunde eller orkade ta sig in och ut ur byggnaden. De som kunde valde att gå ut i skuggan för att komma bort från stanken av urin, avföring och ruttnande sopor.

ANNONS

Ovissheten, stressen och bristen på mat, vatten och toaletter gör många människor desperata i lägren och våldet är nära ytan.

- På dagen är polisen och militären här men på natten finns ingen som kan ge skydd, säger Labette Holmes, som berättar att hon hört många berättelser om våld. Hon har sett slagsmål, hört skott och sett två döda kroppar som förvarades i matkylarna för att bromsa förruttnelsen. Hennes berättelse om de döda i kylen bekräftas av ett par andra ögonvittnen.

Labette pekar på en gul filt över en stol på gatan utanför konferenscentret.

- Där sitter en död.

En fot klädd i en strumpbyxa sticker fram mellan filten och gräset och siluetten av en kropp anas under filten. Tio meter bort sitter ett tjugotal personer på trottoaren och vilar i skuggan. Ingen kan svara på hur kvinnan avlidit men en ung man såg en dödsskjutning tidigare på dagen.

- Jag kan bara säga att jag såg en man skjutas. Mer kan jag inte säga, säger mannen med en lika sorgsen som trött blick.

- Tyvärr, jag har haft mer än jag klarar den här veckan, säger han.

Under dagen började nationalgardet, USA:s väpnade styrkor i hemlandet, anlända.

ANNONS

Många av soldaterna har erfarenhet från Irak. Sergeant Ron Clark kom hem därifrån tidigare i år och står på Loyola Avenue i centrala New Orleans med automatkarbinen över axeln.

- Det var annorlunda. Där var det mycket mer säkerhet och bättre utrustning. Lika illa men annorlunda.

Clarks infanteriförband drog sig tillbaka från New Orleans tidigare i veckan.

- Mobben försökte komma åt oss när de fick chansen. De försökte ta sig in till våra sovplatser på natten. Det blev för farligt, säger han och skakar på huvudet.

Evakueringen med bussar fortsätter under natten och nationalgardet hade samlat knappt 3 500 beväpnade soldater i New Orleans. Enligt myndigheterna patrullerade styrkorna uppsamlingslägren även under natten.

ANNONS