Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171111-momanifestation-562355_se.gp_1.jpg
Årsdagen av Yassir Arafats död blev en manifestation för ett enat Palestina.

Tusentals enades på Arafats dödsdag

Tiotusentals palestinier har samlats i staden Gaza för att markera årsdagen av Yassir Arafats död. När al-Fatah och Hamas är överens för första gången på ett decennium lyfts Arafat fram som en ikon för palestinsk enighet.

Bland palestinierna på Saraya-torget i Gaza vajade på lördagen gula al-Fatah-flaggor, plakat med Yassir Arafats ansikte och budskap om palestinsk enighet. Enligt organisatörerna var över 100 000 personer på plats för att markera att det är 13 år sedan Arafat avled.

För en månad sedan nådde det styrande partiet al-Fatah och islamistiska Hamas en uppgörelse som innebär att Hamas ska släppa kontrollen över Gazaremsan. Förhoppningen är att avtalet ska sätta stopp för nästan ett decennium av palestinsk splittring.

Ledde al-Fatah

Yassir Arafat ledde al-Fatah, den styrande paraplyorganisationen PLO och ett i stort enat Palestina fram till sin död 2004.

Två år efter det tog Hamas hem en valseger som var nära att leda till ett palestinskt inbördeskrig. Islamisterna tog kontroll över Gazaremsan och tvingade bort medlemmar i al-Fatah.

Som ett första steg inom ramen för den nya uppgörelsen har Hamas nu lämnat över gränskontrollerna mellan Gaza och Egypten till Palestinska myndigheten.

Abbas i videosänt tal

Den nuvarande palestinske ledaren Mahmoud Abbas, från al-Fatah-partiet, har inte satt sin fot på Gaza sedan 2007 – men inför lördagens stora folksamling framträdde han på storskärm med ett förinspelat meddelande.

Han riktade sig till sin föregångare Arafat.

- Vårt palestinska folk, som alltid har älskat dig som en stor ledare, har fortfarande den kärleken, respekten och lojaliteten, sade Abbas och höll fram den nya uppgörelsen med Hamas som ett infriande av Arafats "dröm om frihet".

- Det finns ingen stat i Gaza och det finns ingen stat utan Gaza.

Fakta: al-Fatah och Hamas

al-Fatah vann det palestinska parlamentsvalet 1996. Därefter dröjde nästkommande val fram till 2006, då Hamas fick flest röster. Men den islamistiska organisationen mötte snabbt internationellt motstånd och för att lösa den diplomatiskt och ekonomiskt svåra situationen bildade man i början av 2007 en samregering tillsammans med bland andra al-Fatah.

Den nya lösningen blev dock kortvarig. Spänningar på Gazaremsan ledde senare samma år till öppen strid mellan al-Fatah och Hamas, vilket slutade i att de senare tog kontrollen över Gaza.

Sedan dess har de två parterna vid flera tillfällen försökt hitta en gemensam väg framåt utan att lyckas.

Mest läst