Människor räddas från en båt på Medelhavet. Arkivbild.
Människor räddas från en båt på Medelhavet. Arkivbild.

Dödligaste året hittills i Medelhavet

Antalet flyktingar och migranter som omkommer i Medelhavet ökar. Med två månader kvar av året är siffran redan lika hög som den för hela 2015.

ANNONS
|

Minst 3740 flyktingar och migranter har omkommit i Medelhavet hittills i år, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det motsvarar antalet döda för hela 2015.

Siffrorna blir än mer alarmerande mot bakgrund av att antalet människor som hittills i år tagit sig sjövägen till Europa är en tredjedel så många som förra året.

Andelen som dör har alltså ökat dramatiskt.

Fler från Libyen

En trolig förklaring är att en större andel av det totala antalet båtresor nu sker över den längre och betydligt farligare sjövägen från Nordafrikas kust, i stället för från Turkiet till Grekland där trafiken minskat drastiskt efter flyktingöverenskommelsen mellan Turkiet och EU.

ANNONS

Dessutom har smugglarna i högre utsträckning börjat använda sig av bräckliga gummibåtar, i stället för de dyrare fiskebåtar som tidigare var vanliga och som blivit svårare att få tag på, enligt UNHCR.

- Vi har också en situation där vi ser fler massavgångar från Libyen och andra platser inom korta tidsperioder, vilket försvårar räddningspersonalens arbete, säger Adrian Edwards.

Lagliga vägar

Människosmugglarna kan fortsätta i princip ostört från laglöshetens Libyen.

En viktig åtgärd för att minska dödstalen på Medelhavet är att erbjuda lagliga vägar till asyl för de människor som flyr krig och konflikter, enligt UNHCR. Det kan handla om att införa så kallade humanitära visum, öka antalet vidarebosättningar och tillåta familjeåterföreningar.

- Det är åtgärder som var och en för sig själv kanske påverkar ett mindre antal. Men kombinerat kan de göra en viktig skillnad. För varje liv som räddas spelar en stor roll, säger Edwards.

ANNONS

Fakta: Döden på Medelhavet

Hittills i år har minst 3740 flyktingar och migranter drunknat på Medelhavet när de försökt ta sig till Europa, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Samma siffra för hela 2015 var 3771. Då tog sig totalt över en miljon människor över havet till Europa – vilket är tre gånger så många som hittills i år, då siffran ligger på 327800.

Det innebär att dödsrisken ökat dramatiskt till i år en omkommen på 88 människor som klarar sig över havet, jämfört med en på 269 förra året.

Efter överenskommelsen mellan Turkiet och EU i mars i år om att stänga rutterna från Turkiet till Grekland har Libyen–Italien blivit huvudrutten för flyktingar och migranter.

Var 47:e människa som ger sig av på den rutten möter döden, enligt UNHCR.

Källa: UNHCR

ANNONS