Anhängare till det prokurdiska partiet HDP grips av polis i Ankara.
Anhängare till det prokurdiska partiet HDP grips av polis i Ankara.

Turkiskt maktspel ger EU huvudvärk

Med blicken fast riktad mot den absoluta makten fortsätter Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att rensa ut kritiska röster, nu senast prokurdiska HDP. Partiet har blivit en bricka i ett spel som Erdogan manövrerar skickligt medan Europa tittar på, säger en expert.

ANNONS
|

Bland tiotalet parlamentsledamöter från landets största prokurdiska parti som greps under fredagen finns de två ledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag. När de framträdde inför domare i Diyarbakir exploderade en sprängladdning utanför en polisstation i staden, och flera människor dödades.

Prokurdiska HDP har blivit en av måltavlorna för det hårdföra efterspel som följt på sommarens kuppförsök. Med hjälp av undantagstillstånd har Erdogan slagit brett mot meningsmotståndare – oavsett om de tillhör de utpekade kuppmakarna i Gülenrörelsen eller inte.

HDP-ledarna har figurerat i flera utredningar, men inte gripits tidigare. De anklagas för att ha spritt propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, enligt tv-kanalen NTV. Demirtas anklagas även för att ha uppmanat till våld i samband med protester 2014.

ANNONS

Förnekar kopplingar

Partiledaren har upprepade gånger förnekat direkta kopplingar mellan HDP och PKK.

- Det är bara ännu ett sätt för Erdogan att väcka misstro mot oss. Vi står för en fredlig lösning och är emot våld, sade Demirtas till TT i september.

Tillslagen mot HDP ser Turkietexperten Jenny White som en del av Erdogans försök att utöka sin presidentmakt, även om han i praktiken redan tagit all makt som en grundlagsändring skulle ge honom – och mer därtill. Men för att stärka sin position även på pappret behöver Erdogan stöd i parlamentet, vilket kan vara problematiskt med HDP på plats eftersom partiet troligen inte skulle ställa sig bakom en ändring av konstitutionen.

Maktspel

När parlamentet i våras hävde åtalsimmuniteten för vissa ledamöter inleddes utredningar mot flera HDP-politiker, och de parlamentsledamöter som nu har gripits anklagas för att ha vägrat att vittna i dessa fall.

- Alla har väntat på att regeringen skulle använda det här för att försöka sparka ut HDP från parlamentet. Erdogan är otroligt smart. Varje vridning och vändning är utformad för att öka hans makt, säger White som är professor vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

ANNONS

- Det som pågår i Turkiet är ett enormt maktspel, som Erdogan är mästare i.

Erdogans politiska karriär har präglats av pragmatism. Han tycks inte ha några problem att vända kappan efter vinden så länge det gynnar hans egen position. Plötsligt är den syriske presidenten Bashar al-Assad inte längre ett lika stort problem, och i utbyte mot israelisk gas har Erdogan offrat de tidigare kraven på att blockaden mot Gaza lyfts.

Kursändring

Det nya Turkiet är långt ifrån det land som, för inte allt för länge sedan, försökte anpassa sig till europeiska spelregler för att förverkliga drömmen om ett EU-medlemskap. Nu har Erdogan ändrat kurs medan EU-ledarna tittar på – bakbundna av det omdiskuterade flyktingavtalet.

- Turkiet har sagt att om ni inte ger oss vad vi vill ha så kommer vi inte att ta emot flyktingarna. Det är ju ett slags utpressning som de håller på med. Och EU tillåter sig bli utpressat eftersom de inte själva vill ta itu med flyktingfrågan, säger White.

ANNONS

Europas chans att påverka Turkiet att gå i en annan riktning är sedan länge förbi, enligt White.

- EU hade möjlighet att göra det för fem–sex år sedan, när Ankara fortfarande var intresserat av ett medlemskap. Men EU satt på sina händer och fortsatte att knuffa bort Turkiet. Nu tror ingen vare sig där eller i EU på ett medlemskap, så varför fejka det?

Fakta: Framgångar och motgångar

Folkens demokratiska parti (HDP) bildades 2012, och är sedan 2015 representerat i Turkiets parlament där det är tredje största parti.

I valet i juni 2015 skrällde partiet, som är prokurdiskt och profilerar sig som ett vänsterparti för landets minoriteter, och fick 13 procent av rösterna. Det innebar att styrande AKP förlorade sin majoritet i parlamentet.

Den karismatiske partiledaren Selahattin Demirtas tros vara en av orsakerna till framgångarna. Förutom honom leds partiet av Figen Yüksekdag.

Försöken att bilda en koalitionsregering misslyckades dock och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utlyste nyval. Det hölls i november förra året och då sjönk stödet för HDP till 10,7 procent, alltså strax ovanför de 10 procent som krävs för att komma in i parlamentet. AKP fick egen majoritet.

Erdogan har utmålat HDP som det terrorstämplade PKK:s politiska gren och därmed som ett hot mot Turkiet. HDP har dock förnekat direkta kopplingar till PKK.

Källa: Reuters

Fakta: Flyktingavtalet

Överenskommelsen mellan Turkiet och EU slöts den 18 mars 2016 och trädde i kraft två dagar senare. I korthet innebär avtalet att alla flyktingar och migranter som kommer till Grekland från Turkiet ska tvingas tillbaka till Turkiet om de inte har giltiga resehandlingar.

I utbyte förbinder sig EU att ta emot motsvarande antal människor från de turkiska flyktinglägren.

I utbyte har Turkiet också fått löfte om att landets medborgare ska få visumfrihet till EU-länder. Detta utlovades först till slutet av juni, men har skjutits upp då EU menar att Turkiet ännu inte uppfyller alla de krav unionen ställer på bland annat utformning av pass. Ankara har också lovats pengar för att bygga upp sin flyktingmottagning.

Efter kuppförsöket den 15 juli har relationerna mellan Turkiet och EU blivit allt mer ansträngda.

ANNONS