Turkisk kräftgång i EU-samtal

Utvecklingen i Turkiet går baklänges, varnar EU-kommissionen och uttalar "allvarlig oro" i sin årliga rapport om läget i de länder som strävar efter medlemskap i EU.

ANNONS
|

- Turkiet har uppenbarligen valt att röra sig bort från EU, säger utvidgningskommissionären Johannes Hahn bekymrat på en presskonferens i Bryssel.

Årets rapport är ingen munter läsning. På flera punkter konstateras att utvecklingen snarare gått bakåt än framåt under det senaste året, bland annat vad gäller rättsväsendets oberoende, yttrandefriheten och den offentliga sektorn.

"Vi är allvarligt oroade över hur rättssamhället och demokratin försämras i efterdyningarna till det misslyckade kuppförsöket. Det är i Turkiets eget intresse att skyndsamt upphöra att röra sig bort från EU", heter det i onsdagens pressmeddelande.

ANNONS

Turkiets agerande har kritiserats skarpt av flera EU-länder. Efter onsdagens utvidgningsrapport kräver EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp att medlemskapsförhandlingarna omedelbart ska frysas "tills den turkiska regeringen återgår till att respektera rättssamhället och mänskliga rättigheter".

Från Turkiet möts dock rapporten främst med fnysningar.

- Ompröva det, men dröj inte! Bestäm er! manade president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-tal redan på förhand.

Fakta: I EU:s väntrum

EU:s årliga utvidgningsrapport går igenom läget i de länder som förhandlar om EU-medlemskap eller åtminstone har ansökt om medlemskap. Så här är läget just nu:

  1. Turkiet – förhandlar sedan 2005, 16 förhandlingskapitel öppnade, ett avklarat.
  2. Montenegro – förhandlar sedan 2012, 24 kapitel öppnade, två avklarade.
  3. Serbien – förhandlar sedan 2014, fyra kapitel öppnade.
  4. Makedonien – kandidatland sedan 2005, förhandlingsstart låst av grekiskt motstånd på grund av landets namn.
  5. Albanien – kandidatland sedan 2014.
  6. Bosnien-Hercegovina – ansökan godkänd 2016.
  7. Kosovo – associationsavtal klart 2016.

Källa: EU-kommissionen.

ANNONS