Turkietkännaren: "Vill rädda det sekulära systemet"

Ingmar Karlsson, hedersdoktor vid Lunds Universitet och för detta generalkonsul i Istanbul, menar att militärkuppen kommer som ett resultat av flera delar av president Recep Tayyip Erdogans politik. – Det är tre delar som jag ser det. Man upplever att det sekulära systemet är hotat, att Erdogan orsakat inbördeskrig i östra Turkiet och att hans politik har orsakat den senaste tidens attentat, säger Karlsson.

ANNONS
|

Flera delar av president RecepTayyipErdogans politik är det som troligtvis ligger bakom militärkuppen som utbröt under fredagskvällen.

– Det är tre delar som jag ser det. Man upplever att det sekulära systemet är hotat, att Erdogan orsakat inbördeskrig i östra Turkiet och att hans politik har orsakat den senaste tidens attentat, säger Ingmar Karlsson, gästforskarevid Centrum för Mellanösternstudiervid Lunds Universitet och för detta generalkonsul i Istanbul.

Missnöjet mot Erdogan har grott under en tid och den senaste tidens attacker är en stor anledning till att militären nu agerat, menar Karlsson.

– Det är inte första gången som militären griper in för att rädda vad de anser vara det sekulära systemet. Erdogans stöd till Assad är en viktigt del i det. Men det kan vara så att hans megalomani och hans ambitioner att bli en turkisk Putin har ökat motståndet bland hans egna också, säger han.

ANNONS

Oavsett om kuppen skulle lyckasmenar Karlsson att militären ändå står inför en mycket svår situation.

– Landet är redan splittrat, det kommer vara mycket svårt.

ANNONS