Turkiet stänger ned medier

Turkiet stänger nu ned dussintals medieorganisationer. Totalt handlar det om ett 70-tal aktörer. Detta enligt nyhetsbyrån AP.

ANNONS
|

Den turkiska public service nyhetsbyrån rapporterar att nära 1 700 officerare blivit formellt avskedade från militären. Detta efter landets misslyckade kupp.

Totalt ska de handla om tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 45 dagstidningar och ytterligare flera tiotals tidskrifter och förlag stängs ner på order från den turkiska regimen. Detrapporterar CNN Türk.

Myndigheterna i landet ska dessutom ha gett order om att gripa ytterligare 47 journalister. Dessa ska vara misstänkta för inblandning i den misslyckade statskuppen i landet, enligt CNN Türk. I måndags utfärdades en arresteringsorder för 42 journalister.

Kopplingar till misstänkt ledare

Journalisterna ska ha arbetat för Zaman, en tidning med koppling till den muslimske ledaren Fethullah Gülen. Han anklagas för att vara hjärnan bakom statskuppförsöket. Gülen själv har fördömt kuppförsöket och nekat till all inblandning.

ANNONS

Gripandet av journalisterna är det senaste i raden i den turkiska regimens påstådda försök att rensa ut personer misstänkta för att vara inblandade i den misslyckade militärkuppen som utfördes den 15 juli.Det ledde till att omkring 290 personer miste livet. Tusentals människorhar gripits misstänkta för att ha kopplingartill kuppen. Tiotusentals har också sparkats från statliga institutioner.

En av de gripna är den 72-årige journalisten Sahin Alpay. Han varverksam i flera år vid Stockholms universitet.

ANNONS