Turkiet har en pågående offensiv i Afrin mot den kurdiska YPG-milisen.
Turkiet har en pågående offensiv i Afrin mot den kurdiska YPG-milisen.

Turkiet: Prat om giftgas "svart propaganda"

ANNONS
|

Turkiet har aldrig använt sig av kemiska vapen i operationer i Syrien, säger en turkisk diplomatkälla till Reuters. Dementin kommer efter uppgifter från flera håll om en gasattack i Afrin-området i Syrien.

Enligt den kurdiska YPG-milisen utfördes attacken av turkisk militär. Birusk Hasaka, YPG:s talesperson i Afrin, säger att angreppet skedde mot ett samhälle nära turkiska gränsen och att sex personer fördes till sjukhus med andningsproblem.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har samma uppgifter från sjukhuskällor, liksom Syriens statliga nyhetsbyrå Sana.

Men den turkiska källan i Ankara beskriver uppgifterna som "svart propaganda".

ANNONS
TT-Reuters

Fakta: Operation olivkvist

Turkiet och allierade syriska rebeller inledde angreppet mot Afrin den 20 januari 2018. Större delen av striderna har koncentrerats till det bergiga gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. Insatsen har fått namnet "operation olivkvist".

Afrin är en av tre kantoner i ett område i nordöstra Syrien som står under halvautonomt kurdiskt styre sedan 2013.

Det turkiska angreppet riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som enligt Ankara är samma sak som PKK-gerillan, som under årtionden har gjort uppror mot den turkiska regeringen. PKK är terrorstämplat av USA, EU och Turkiet. Men YPG har också samarbetat nära med USA i kampen mot extremiströrelsen IS i Syrien – ofta i under den kurdisk-arabiska alliansen SDF:s flagga.

ANNONS