Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu möter medier i Ankara efter att ha träffat sin amerikanske kollega Mike Pompeo i onsdags.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu möter medier i Ankara efter att ha träffat sin amerikanske kollega Mike Pompeo i onsdags.

Nya ord från USA om sanktioner mot Saudi

Turkisk polis utökar sökandet efter den saknade saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som misstänks vara mördad. Från amerikanskt håll höjs samtidigt åter röster om att Saudiarabien kan komma bestraffas om kungariket visar sig ligga bakom försvinnandet.

ANNONS
|

Turkiet utrikesminister förnekade på fredagen uppgifter om att landet skulle ha delat med sig av en påstådd ljudinspelning av det misstänkta mordet till USA.

- Turkiet har inte gett en ljudinspelning till (USA:s utrikesminister Mike) Pompeo eller någon annan amerikansk företrädare, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu till journalister vid ett besök i Albanien, och fick stöd av Pompeo.

ANNONS

- Jag har inte sett någon inspelning, Jag har inte sett någon, och inte hört någon, bekräftade Pompeo.

Enligt den regeringsvänliga turkiska tidningen Yeni Safak finns en ljudspelning där det framgår hur Khashoggi torteras för att sedan mördas inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Journalisten besökte beskickningen den 2 oktober, och har inte setts till sedan dess.

Varning från Trump

Cavusoglu har lovat att Turkiet i sinom tid kommer att dela med sig av detaljer från utredningen av Khashoggis försvinnande.

- Vi kommer att dela de resultat vi når med hela världen. Det är uteslutet för oss att dela med oss av enskild information med enskilda länder, sade han på fredagen.

USA:s president Donald Trump sade samma dag att han kommer låta kongressen vara med och besluta om ett eventuellt straff mot Saudiarabien, om det kan slås fast att landets ledning varit inblandat. Men han varnade samtidigt för att det skulle vara kostsamt för USA att sluta handla med Saudiarabien.

ANNONS

- Saudiarabien har varit en sagolik allierad. Det är därför det här är så tråkigt. Saudierna har varit fantastiska investerare i USA.

Personal i förhör

Under fredagen förhördes 15 turkiska medborgare, anställda på den saudiska ambassaden, om vad som hände då Khashoggi försvann. Enligt tidigare uppgifter ska ambassaden ha gett samtliga icke-saudier ledigt den aktuella dagen.

Samtidigt fortsatte sökandet i Belgradskogen utanför Istanbul, där Khashoggi misstänks kan ha begravts.

Saudiarabien har hittills nekat till uppgifterna från turkiska källor om att 15 saudier skickades till Istanbul för att röja undan Khashoggi, som i debattartiklar i The Washington Post ofta riktat frän kritik mot utvecklingen i sitt forna hemland.

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Khashoggi kritiserade Saudiarabien

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan Al Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

ANNONS