Turister evakueras från den grekiska övärlden.
Turister evakueras från den grekiska övärlden.

Turistparadisen härjas av skogsbränder

ANNONS
|

På de grekiska öarna Rhodos, Kreta och Serifos spred sig skogsbränder okontrollerat under helgen. På Rhodos utlyste lokala myndigheter undantagstillstånd på de södra delarna av ön. Det skriver greekreporter.com.

Nyckfulla vindförhållanden har gjort att bränderna flammat upp och varit svåra att kontrollera. Enligt myndigheter och brandförsvar ska mer än 30000 hektar skog ha brunnit på de tre öarna sedan i lördags.

På västra Mallorca härjar de värsta skogsbränderna på decennier. Runt 700 människor, varav många turister, evakuerades från byn Estellencs på söndagen.

- Det blir mer och mer rök. När det är vindstilla ligger röken som en dimma över hela ön. I morse luktade det rök där vi bor, säger Alexander Decerein från Mölnlycke.

ANNONS

Han och hans familj är på fem veckors semester i Illetes, strax väster om regionhuvudstaden Palma de Mallorca, cirka 15 kilometer fågelvägen från byn Estencelles där invånarna evakuerats.

Bränderna startade enligt tidningen El Pais vid ett jordbruk i närheten av staden Andratx i fredags och spred sig snabbt i de skogsklädda västra delarna av Tramuntanabergen. På söndagen hade 2000 hektar skog brunnit ner, uppger El Pais. Enligt lokala medier var branden på måndagsförmiddagen fortfarande inte under kontroll.

Flera hundra brandmän deltar i släckningsarbetet tillsammans med militärer. Även många flygplan och helikoptrar används.

- Vi väcktes tidigt i morse av att flera plan körde skytteltrafik över hotellet. De vattenbombar bränderna hela tiden och vi bor nära stranden. Planen kör precis över huvudet på oss för att hämta vatten i havet, säger Alexander Decrein.

Han berättar att det inte regnat i området på två månader och att det är väldigt varmt på ön nu.

- I dag förväntas temperaturen gå upp till 38-40 grader. Så varmt har det varit hela veckan och vanligtvis brukar det hålla i sig till mitten av augusti, säger han.

De svenska resebolagen Apollo, Fritidsresor och Ving har alla många gäster på Mallorca men inget av bolagen planerar i nuläget någon evakuering.

ANNONS

- Våra närmaste gäster är i Santa Ponsa, ungefär tolv kilometer ifrån branden. Det jag vet är att gäster har haft frågor kring helikoptrarna som rört sig i området, i övrigt är det inte något som påverkar, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Apollo har även många gäster på den grekiska ön Rhodos, men enligt Kajsa Moström berörs inte deras gäster av bränderna där.

ANNONS