Heidelberg, Tyskland. Bilder: Wikimedia Commons.
Heidelberg, Tyskland. Bilder: Wikimedia Commons.

Turist anmälde stöld - hamnade i flyktingläger

Språkförbristningar ställde nyligen till det rejält för en kinesisk turist i Tyskland. När han blev bestulen på sin plånbok fyllde han av misstag i en asylansökan i stället för en brottsanmälan - och hamnade i flyktingläger.

ANNONS
|

Det är den brittiska tidningen The Guardian som uppmärksammar den absurda händelsen, som låter som hämtad från en Kafka-roman.

Under ett besök i den stadenHeidelberg i sydvästra Tysklandblev en 31-årig manligkinesisk turistbestulen på sin plånbok, och bestämde sig för att anmäla stölden.

Transporterad 360 kilometer

Mannen, som enbart talar mandarin, gick då till stadshuset(som han trodde var polisstationen)och råkade fylla i en asylansökan i stället för en brottsanmälan. En handling som gjorde att han blevtransporterad 360 kilometertill ett flyktinglägerDülmen i den nordvästra delen av landet.

– Han gjorde helt enkelt som han blev tillsagd, säger Christoph Schlütermann på tyska Röda korset till The Guardian.

ANNONS

Borta i tolv dagar

Väl på plats drog han till sig personalens uppmärksamhet, dels för att han var ovanligt välklädd och dels för att han agerade så annorlunda jämfört med de andraflyktinglägret.

– Han försökte hela tiden att prata med alla och berätta vad han varit med om, men ingen förstod honom, säger Christoph Schlütermann.

Fick hjälp av kinesisk restaurang

Misstaget upptäckes först efter tolv dagar när personaltagit hjälpav en närliggande kinesisk restaurang för att översätta vad mannen hade skrivit.

– Det var ett extraordinärt ögonblick. Han sa att Europa inte var som han hade förväntat sig, säger Christoph Schlütermann, och tillägger att mannen inte var upprörd, menglad för att komma därifrån.

Mer än en miljon flyktingar har kommit till Tyskland under det senaste året, främst från Syrien, Afghanistan och Irak. Ett mycket litet antal har kommit från Kina.

ANNONS