Tsunamivarning efter kraftig jordbävning i Stilla havet

Efter ett jordskalv i Stilla havet har tsunamivarning utfärdats i flera av örikena i Oceanien som Salomonöarna, Vanuaty, Nauru och Papua nya Guinea. Sent på torsdagskvällen blåstes dock tsunami-faran över.

ANNONS
|

Ett mycket kraftigt skalv med magnituden 7,8 har inträffat knappt sju mil utanför Salomonöarna i Oceanien. Först rapporterades skalven vara av magnituden 8,0, men nedgraderades till 7,7 för att slutligen korrigeras till 7,8. En tsunamivarning har utfärdats efter skalvet vilket innebär att en tsunami kan träffa ländernas kust inom de närmaste tre timmarna.

Tsunamin befarades kunna nå Salomonöarna, Vanuatu, Nauru, Nya Kaledonien och Papua nya Guinea under torsdagskvällen, svensk tid, enligt Pacific Tsunami Warning Center. Centret rapporterade också att en eventuell tsunami inte beräknades nå den amerikanska västkusten. Senare under kvällen blåstes dock "faran över".

Enligt den amerikanska geologiska myndigheten United States Geological Survey (USGS) skedde skalvet på nästan fem mils djup. Myndigheten rapporterar också om ett efterskalv med magnituden 5,5.

ANNONS

Nu går vädertjänsten National Weather Service tsunamicenter ut med en varning efter händelsen.

"Inget som orsakar en världskatastrof"

Reynir Bödvardsson, seismolog vid Uppsala universitet, bedömer att jordskalvet inte kommer att få några katastrofala konsekvenser.

– Det kan leda till en liten tsunami som kan märkas, men inte som orsakar en världskatastrof, säger han.

– Hade magnituden varit 8 eller över, som det först rapporterades, kunde det ha blivit en omfattande konsekvenser kring hela Stilla havet. Men det här är precis på gränsen. Vissa människor kan komma till skada, men vi talar inte om tio- eller hundratusentals personer.

Fara mot miljoner människor

I Papua Nya Guinea bor cirka 7,7 miljoner invånare, i Salomonöarna är det cirka 622 500, i Vanuatu cirka 272 300, i Nya Kaledonien cirka 256 800, och i Nauru cirka 9 500 invånare.

Hur många som bor i de kustområden som kan komma att drabbas av en tsunami är mer oklart. Hur svåra effekter en tsunami får beror bland annat också på stort havsdjupet är nära kusten samt hur låg- eller höglänt terrängen är där den slår in.

Kort efter att skalvet ägde rum rapporterades magnutiden till 8, vilket är en betydande skillnad i energi jämfört med 7,8. Att magnituden på jordskalv ofta snabbt justeras ner är av säkerhetsskäl, för att hinna varna i god tid, enligt Reynir Bödvardsson.

ANNONS

– Man tar det säkra före det osäkra när man får den första datan från närliggande mätstationer. Om det verkar vara ett stort skalv som har potential att vara farligt utfärdar man snabbt varningar, säger han.

– Sedan gör man mer noggranna beräkningar och justerar ner magnutiden, i stället för tvärtom att man justerar upp.

ANNONS