Japans premiärminister Shinzo Abe och hans fru Akie Abe. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe och hans fru Akie Abe. Arkivbild.

Trycket ökar på Abe om vänskapskorruption

Trycket ökar på Japans premiärminister Shinzo Abe och hans vän finansminister Taro Aso i en framrullande skandal om misstänkt vänskapskorruption.

ANNONS
|

Affärsmannen Moritomo Gakuen, som har band till Abes fru Akie Abe, har fått köpa statligt ägd mark till kraftigt subventionerat pris. Enligt en källa med direkt insyn i saken kommer finansdepartementet att på måndagen rapportera till parlamentet att det konstaterats att dokument om markaffären som tidigare lämnats till parlamentet har manipulerats.

Abe har flera gånger förnekat att han eller hans fru gjort Moritomo Gakuen tjänster. Premiärministern har också sagt att han ska avgå om motsatsen bevisas.

I fredags rapporterade japanska medier att polisen tror att en tjänsteman på finansdepartementet som var inblandad i markförsäljningen kan ha begått självmord.

ANNONS

Samma dag avgick plötsligt skattemyndighetens chef Nobuhisa Sagawa på grund av uppgifter han lämnat i parlamentet om ärendet.

- Om minister Aso undertecknade avskedet av den nationella skattemyndighetens chef Sagawa med vetskap om de förfalskade dokumenten är åtgärder för att få honom att avgå oundvikliga, säger Yuichiro Tamaki, ledare för det oppositionella Demokratiska partiet.

TT-Reuters

ANNONS