Trumps viktiga maktmedel

Både sonen och svärsonen kallade att vittna i senaten.

ANNONS
|

Donald Trumps son och svärson trängs allt hårdare av Rysslandskontakterna. Men Trump påminner om presidentens rätt att benåda. Och veto kan stoppa kongressens sanktionsbeslut.

I dag skall Donald Jr. vittna inför ett senatsutskott om sitt möte med en rysk kvinnlig advokat och ryska familjekontakter i Trump Tower under valrörelsen. Enligt läckta mejl skall den ryska gruppen ha utlovat information som skulle kunna skada Hilllary Clinton.

Mejlkontakten mellan Donald Jr. och ryssarna ligger i linje med pappans uppmaning till Ryssland att hacka Clintons mejl. Alla USA:s underrättelsetjänster har fastslagit att Ryssland försökte påverka utgången av presidentvalet i höstas.

Mejlkonversationen är besvärande och det är rimligt att tro att den ryska gruppen avlyssnades av amerikanska underrättelsetjänsten. Av det skälet är det svårt för Donald Jr. att slingra sig under förhöret som hålls bakom stängda dörrar.

ANNONS

Topparna på plats

Vid mötet i Trump Tower fanns också de två andra toppfigurerna i Trumpkampanjen med, svärsonen Jared Kushner och kampanjchefen Paul Manafort.

Det är den specielle utredaren Robert Mueller som håller i utfrågningen. Mueller är tidigare FBI-chef och har utsetts av justitiedepartementet. Trump kan inte direkt avsätta Mueller men har nu istället siktet inställt på sin egen justitieminister Jeff Sessions. Sessions ställde sig själv åt sidan när Rysslandsspåret skulle hanteras och Trump sade nyligen att han aldrig hade utsett Sessions om han vetat att denne inte kunde fullfölja sina uppgifter när det gäller Rysslandsutredningen.

Många, förutom Sessions, hänger löst i Trumpadministrationen. Stabschefen i Vita huset, Reince Priebus, ligger illa till och presstalespersonen Sean Spicer har avgått sedan han fått en överrock i form av den nyutnämnde kommunikationschefen Anthony Scaramucci med bakgrund i finansvärlden. Sarah Huckabee Sanders, dotter till den tidigare republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee, skall sköta den dagliga kommunikationen med medierna men ses som ett svagt kort.

Det är inte ovanligt att det sker förändringar på viktiga poster tidigt under ett presidentskap. Men här hänger det samman med en omvittnad turbulens i Vita huset där Spicer omedelbart kördes i botten genom att tvingas ljuga om storleken på installationspubliken och då Trumps kommunikationsstjärna Kellyanne Conway hamnade i vanrykte genom att lansera begreppet alternativa fakta för rena lögner.

ANNONS

Donald Trump har problem med sitt maktutövande – och får ständigt bakläxa både av kongressen och experter på det konstitutionella – men är medveten om två viktiga maktmedel. Det ena är möjligheten att utfärda presidentdekret – för att slippa gå vägen om kongressen – och det andra är benådningen.

Benådar före och efter

Presidenten kan benåda personer både innan de döms och sedan de fått sina straff. Gerald Ford benådade sin företrädare Richard Nixon så att denne slapp ett rättsligt efterspel efter avgången i samband med Watergateskandalen. Alla presidenter brukar benåda dömda strax innan ämbetsperiodens slut. Det kan gälla okända personer som vänt sig till presidenten men också nära bekanta, som till exempel Bill Clintons vänner som dömdes för inblandning i markspekulationerna i Whitewater där Clinton klarade sig undan.

Trump påminner på Twitter om sin möjlighet att benåda. Han gör det just inför förhören av sonen Donald Jr. och svärsonen Jared Kushner, vilket kan ses som ett sätt att påverka en eventuellt rättslig prövning. Om sonen och svärsonen skulle ställas inför rätta kan Donald Trump benåda dem redan innan rätten får ta ställning.

Trump hotar också med att lägga in sitt veto om kongressen beslutar att utöka sanktionerna mot Ryssland. Det var dessa sanktioner som var uppe vid mötet med den ryska advokaten i Trump Tower. Donald Jr. beskriver det som ett samtal om stoppade adoptioner från Ryssland. Detta stopp kom dock som ett ryskt svar på de amerikanska sanktionerna.

ANNONS

Kongressen har nu kopplat utökade sanktioner mot Ryssland till fler sanktioner mot både Iran och Nordkorea, vilket Trump förespråkar. Det gör det svårare för Trump att lägga in sitt veto eftersom hela sanktionspaketet klubbas igenom på samma gång.

ANNONS