Trumps vicepresident utesluter inte tortyr

Donald Trumps blivande vicepresident Mike Pence intervjuades på söndagskvällen i tv-kanalen CBS. Där framgick det att han inte kommer utesluta den kritiserade tortyrmetoden skendränkning under Trumps presidentperiod. – Vi kommer åter att ha en president som aldrig kommer att säga vad vi aldrig kommer att göra, säger Pence i intervjun.

ANNONS
|

Under sin valkampanj sa Donald Trump att han vill ändra lagarna som förbjuder skendränkningar. Det fick skarp kritik från den republikanska senatorn John McCain, som själv var presidentkandidat i valet 2008. McCain varnade Trump för att det fanns flera som skulle se till att han förs inför domstol om han återinför skendränkningar i USA.

I söndagens tv-intervju sa blivande vicepresidenten Mike Pence att man inte uteslöt sådana metoder i kriget mot terrorn.

–Vi kommer åter att ha en president som aldrig kommer att säga vad vi aldrig kommer att göra, säger Pence i intervjun med CBS.

NyCIA-chef med samma åsikt

Donald Trump har sedan tidigare uttryckt sitt stöd för användandet av skendränkningar, så kallad "waterboarding", samt andra tortyrmetoder som förhörsteknik. I en debatt som hölls mellan Republikanernas presidentkandidater i början av året sa Trump att han hade för avsikt att "bredda" lagstiftningen. Detta för att få fler medel till förfogande i kampen mot terrorgrupper.

ANNONS

– Jag kommer återinföra ett helvete mycket värre än waterboarding, sa Donald Trump då.

Valet av ny CIA-chef återspeglar hållningen i förhörsmetoder. Trump har valt att tillsätta Mike Pompeo till posten, som tidigare har kritiserat Barack Obama för att ha förbjudit skendränkningar inom underrättelsetjänsten.

ANNONS