Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180314-usamanafort-636608_se.gp_1.jpg
Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort (i mitten) lämnar domstolen i Alexandria i USA-delstaten Virginia i sällskap med sin fru och sin talesperson. Bredvid går en man med en skylt som det står "förrädare" på.

Trumps ex-kampanjchef kan få 305 års fängelse

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort kan mycket väl komma att tillbringa resten av sitt liv i fängelse, enligt en federal domare. Skulle Manafort dömas för allt som han står åtalad för är maxstraffet 305 år.

"Med tanke på karaktären av anklagelserna mot den svarande och de tunga bevisen mot honom, står svaranden inför en mycket reell möjlighet att tillbringa resten av sitt liv i fängelse" skriver den federala domaren T.S. Ellis III från Virginia i ett domstolsdokument som citeras av amerikanska medier.

Manafort står inför två rättegångar i år, en i juli i Virginia och en i september i Washington DC.

Många anklagelser

I höst gäller det anklagelser om penningtvätt och utländskt lobbyarbete med koppling till proryska politiker i Ukraina. Men han anklagas också för skattebrott och bankbedrägeri. Om 68-årige Manafort fälls på alla åtalspunkter kan han max dömas till 305 år i fängelse, enligt CNN.

Domare T.S. Ellis III har beordrat husarrest för Manafort i hemmet i Alexandria i Virginia. Åtgärderna är mer restriktiva än de som Manafort står inför i samband med rättsprocessen i Washington DC, vilket Ellis motiverar med risken att Manafort ska fly landet.

Kontrolleras med gps

Trumps tidigare kampanjchef bär nu två gps-sändare, en som han har fått från den federala domstolen i Virginia och en från den federala domstolen i Washington DC.

Manafort nekar till allt, trots att hans tidigare kampanjkompanjon Rick Gates har erkänt sig skyldig till penningtvätt, att ha konspirerat mot USA, lämnat falska uppgifter till justitiedepartementet när det gäller utländsk lobbyverksamhet och ljugit under förhör. Om Manafort skulle erkänna kan han tvingas berätta allt han vet om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland för Robert Mueller som leder utredningen om misstänkt rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Fakta: Manaforts tid hos Trump

TT

Republikanen Paul Manafort, som i flera år har arbetat som politisk strateg, började jobba med Donald Trumps presidentkampanj i mars 2016. Han befordrades till chefsstrateg och kampanjordförande, vilket gav honom kontroll över det dagliga arbetet.

Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) från den proryske tidigare presidenten i Ukraina Viktor Janukovytj, fick han sparken i augusti 2016.

Tidningen The Washington Post avslöjade senare att Manafort ska ha erbjudit information om presidentvalskampanjen till en rysk miljardär med kopplingar till Kreml. Det ska ha skett mindre än två veckor innan Trump utsågs till Republikanernas presidentkandidat, vilket skedde i juli 2016.

Mest läst