USA:s president Donald Trump vid ett evenemang på lördagen.
USA:s president Donald Trump vid ett evenemang på lördagen.

Trumps CNN-angrepp – "Ett hot om våld"

Reaktionerna är starka efter Donald Trumps tweet, där han i en arrangerad videosekvens ses misshandla en person vars ansikte täcks av CNN:s logga. "Det är en sorgens dag då USA:s president uppmanar till våld mot reportrar", skriver tv-bolaget i ett uttalande.

ANNONS
|

Mediebolagets logotyp har lagts på i efterhand på det flera år gamla klippet, som spelades in vid ett tillfälle då Trump var gästande kändis vid ett wrestling-evenemang, skriver amerikanska medier.

Donald Trump är klädd i kostym i sekvensen, där han i en arrangerad scen slår ned en annan man och sedan fortsätter misshandeln när personen ligger på golvet.

- Ingen ska bli hotad med fysiskt våld för att de utför sitt arbete, säger Bruce Brown, som leder den amerikanska pressfrihetsorganisationen Reporters Committee for Freedom of the Press, till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

"Direkt hot"

Brown betraktar publiceringen av videoklippet som ett direkt hot mot journalister.

Videon, som även retweetats från presidentämbetets officiella konto, @POTUS, har försetts med en omgjord CNN-vinjett i nedre hörnet, med förkortningen FNN och texten "Fraud News Network".

Vita huset har ännu inte kommenterat Trumps utspel.

"Rätt att besvara"

Men Trumps säkerhetsrådgivare Thomas Bossert säger i programmet "This Week" i ABC News, att Trump "spöats upp via kabelplattformar på ett sådant sätt att han har rätt att besvara det".

När nyhetsankaret Martha Raddatz påpekar att hon tycker att videoklippet liknar ett hot svarar Bossert att det "definitivt inte" är det.

Trump har gått ut i hårda verbala angrepp mot medier och journalister vid åtskilliga tillfällen. De senaste dagarna har han kritiserats för att ha kallat journalisten Mika Brzezinski och hennes kollega Joe Scarborough på tv-kanalen MSNBC för ointelligent respektive psykiskt sjuk.

TT

ANNONS