USA:s president Donald Trump bjöd upp Jeanne och Jim Moser, som förlorat sin son i en fentanylöverdos, på scenen på en gymnasieskola i Manchester, New Hampshire.
USA:s president Donald Trump bjöd upp Jeanne och Jim Moser, som förlorat sin son i en fentanylöverdos, på scenen på en gymnasieskola i Manchester, New Hampshire.

Dödsstraff med i Trumps plan mot opioiderna

I ett USA där tiotusentals människor årligen dör i opioidöverdoser vill president Donald Trump ta i med hårdhandskarna. Dödsstraff för storskaliga knarkhandlare finns bland förslagen som Trump presenterade på ett möte i New Hampshire.

ANNONS
|

New Hampshire är en av de delstater i USA som drabbats värst av opioidepidemin som främst omfattar missbruk av heroin, fentanyl och morfin. På en skola lade han fram sin strategi efter det att kongressen nyligen avsatte motsvarande 40 miljarder kronor för insatser mot opioiderna.

USA måste bli tufft i kampen mot opioidmissbruket för det är vad droghandlarna fruktar, anser presidenten.

– Om vi inte blir tuffa mot knarkhandlarna slösar vi tid. Och den tuffheten inrymmer dödsstraffet, sade Trump.

"Vill chocka"

De skärpta straffen rör knarkhandlare och smugglare som för in stora mängder opioider till USA – inte människor som odlar marijuana på bakgården. Vita husets plan omfattar även utökat federalt stöd till behandlingsinsatser, åtgärder för att minska receptförskrivningarna med en tredjedel, stöd för jobbsökande missbrukare samt en större informationskampanj, berättar Andrew Bremberg, chef för Trumps inrikespolitiska råd, vid en briefing.

ANNONS

Räddningstjänster, de första som ofta larmas vid en överdos, ska vidare få tillgång till livräddande motgifter och gymnasieskolor ska tillhandahållas ett av dem, Narcan, gratis, sade Trump på mötet i Manchester.

Men också medicintillverkare som pumpat ut smärtstillande droger måste hållas ansvariga, enligt Trump som inte utesluter rättsprocesser mot företagen. Justitiedepartementet får i uppgift att slå till mot försumliga läkare och farmaceuter.

För att stoppa inflödet av opioider till USA ska gränsövervakningen skärpas och internationella posttransporter till USA övervakas elektroniskt.

Miljontals beroende

Opioidepidemin har drabbat människor över hela USA. Livlösa offer har hittats i såväl tjusiga villor som på bakgator och på toaletter i köpcentrum. 2016 dog 42000 människor i opioidöverdoser i landet, enligt färsk statistik från hälsomyndigheten Center for Disease Control and Prevention. Omkring 2,4 miljoner amerikaner beräknas nu vara beroende av främst morfin, heroin och fentanyl.

Epidemin har sina rötter på 1980-talet, då läkemedelsindustrin började pumpa ut smärtstillande piller i samhället, något som gjorde hundratusentals beroende. Många amerikaner åt dem i åratal, utvecklade tolerans och tvingades slutligen till gatans heroin.

Att Trump nu förordar dödsstraff för knarkhandlare motiverade han nyligen i ett tal med att sådana är ansvariga för tusentals människors död. Utspelet har väckt kritik från Demokraterna och har hittills klent stöd i kongressen.

ANNONS

Några detaljer kring i vilka fall dödsstraffet kan bli aktuellt gav inte Trump, men straffet ska förordas "när det är lämpligt enligt gällande lag". Justitiedepartementet uppges senare komma med ett uttalande i frågan.

Bakgrund: Opioidmissbruk i USA

USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opioidepidemi utan motstycke. De senaste åren har fler människor dött i överdoser än någonsin tidigare; 2015 förlorades 52000 liv till narkotika varav 33000 berodde på opioidmissbruk. 2016 föll 42000 människor offer för opioiderna, enligt färsk statistik från myndigheten Center for Disease Control and Prevention.

2,4 miljoner amerikaner beräknas i nuläget vara beroende av opioider. Mellan juli 2016 och september 2017 ökade akutbesöken till landets sjukhus på grund av opioidöverdoser (främst morfin, heroin eller fentanyl) med 30 procent. Knarköverdoser är numera den vanligaste dödsorsaken för amerikaner under 50 år.

Enligt statistik från 2015 har antalet dödsfall i opioidöverdoser – inklusive smärtstillande medicin – fyrfaldigats sedan 1999. Då hade över totalt 165000 människor dött i sådana överdoser, nu är siffran en bra bit över 200000.

En vanlig dag i USA tas över 650000 recept på opioider (oftast värktabletter) ut på landets apotek. Samtidigt prövar 580 människor heroin och 78 dör av en opioidöverdos. Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna av opiater har minskat med en femtedel sedan 2012.

Rättsliga processer mot ett antal läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår.

Hälsodepartementets tre prioriterade områden för att bekämpa missbruket är: förbättra receptutskrivningen, öka tillgången till och användningen av läkemedelstödd beroendebehandling samt öka användningen av naloxone. Naloxone är ett slags motgift mot opiater som kan användas när någon har tagit en överdos. Det används nu i stor utsträckning av räddningstjänster och poliskårer i USA.

Källa: Hhs.gov, Center for Disease Control and Prevention, The New York Times med flera

Fakta: Opioider

TT

I naturliga opioider finns alkaloider som utvinns ur växten opiumvallmo, såsom morfin och kodein. Dessa kallas också opiater.

Syntetiska opioider är en större grupp, som framställts genom exempelvis kemiska modifikationer av morfin. Hit hör bland annat heroin, fentanyl och en rad andra ämnen.

Opioidernas smärtstillande och berusande egenskaper har används under flera tusen år, och används fortfarande under kontrollerade former som smärtstillande läkemedel i sjukvården.

I praktiken påverkar opioiderna kroppens centrala nervsystem. Den omedelbara effekten är starka känslor av vällust samt att hunger, smärta och sexuell lust kan försvinna. Opioiderna är beroendeframkallande eftersom de ger ett kraftigt rus och kroppen snabbt utvecklar tolerans mot dem. Abstinenssymptomen är svåra. För stora doser kan leda till andningsstillestånd och död.

Källa: Nationalencyklopedin, Beroendecentrum, Medibas med flera

ANNONS