Donald Trump talar på en presskonferens efter masskjutningen i Las Vegas i oktober 2017. Nu vill han förbjuda den typ av modifierat vapen skytten använde.
Donald Trump talar på en presskonferens efter masskjutningen i Las Vegas i oktober 2017. Nu vill han förbjuda den typ av modifierat vapen skytten använde. Bild: Evan Vucci

Trump vill förbjuda vapenmodifiering

USA:s president Donald Trump har undertecknat en promemoria för att justitieministern ska ta fram ett förbud mot så kallade bump stocks, detta uppger CNBC.

ANNONS
|

I samband med en ceremoni i Vita Huset för blåljuspersonal på tisdagen gick Donald Trump ut med en rekommendation om att så kallade bump stocks, som kan monteras på ett halvautomatiskt vapen för att skotten ska kunna avlossas snabbare, ska förbjudas.

Han har nu gett sin utrikesminister Jeff Sessions uppdraget att förbjuda denna typ av vapenmodifiering.

– Jag förväntar mig att dessa viktiga lagändringar kommer träda i kraft väldigt snart, säger Donald Trump.

Frågan om bump stocks vara eller icke vara aktualiserades efter masskjutningen under en konsert i Las Vegas förra året. Skytten Stephen Paddock dödade 59 personer med två halvautomatiserade vapen som modifierats med bump stocks för att kunna skjuta automateld.

ANNONS

Effekten av att montera bump stocks blir att vapnet mer eller mindre antar formen av en kulspruta, vilka i de flesta utföranden redan är förbjuda i USA. Bump stocks förbjöds i delstaten New York redan 2013, och i New Jersey i januari i år.

ANNONS