Trump: "Vi vill inte ha dem här"

USA:s president Donald Trump har tecknat en order som stramar åt landets gränser och minskar flyktingintaget. Syftet är att försvåra för terrorister att ta sig in i landet, hävdar han. - Vi vill inte ha dem här, säger Donald Trump.

ANNONS
|

Det var under fredagen som USA:s president Donald Trump skrev på flera dekret, bland annat ett gällande att man ska strama åt reglerna för att ta sig in i landet, rapporterar CNN.Det går under titeln “Protection of the Nation From Foreign Terrorist Entry Into the United States".

"Inte släppa in dem i vårt land"

Syftet är, enligt Trump, att genom ändringarna försvåra för terrorister att resa in via landets gränser.

- Jag etableraren nyprövande åtgärd för att hålla radikala islamister utanför USA. Vi vill inte ha dem här. Vi vill se till att inte släppa in dem i vårt land, deär hotet som våra soldater kämpar mot utomlands, sade Trump.

ANNONS

I själva verket innebär det framförallt att säkerhetenvid gränserna blir allt hårdare, men även att vissa flyktingar kommer att hindras från att komma in i landet.

- Vi vill bara ta emot de som kommer att stödja vårt land och djupt älska vårt folk, förklarade Trump.

Tar emot färre flyktingar

Enligt utkast som CNN tagit del av, framgår det att personer från länder som Irak, Syrien, Iran, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen inte kommer att släppas in i landet de kommande90 dagarna och att det inte kommer utfärdas några visum för resande från dessa länder.

Ordern som Trump undertecknat innebär också ett tillfälligt totalstopp för flyktingmottagandet i USA. Enligt ordern ska stoppet pågå under120 dagar,eller fram till dess attTrumps kabinett bedömer att medborgare från de berörda länderna har kontrollerats ordentligt. För syriska flyktingar finns det ingen tidsbegränsning, utan pågår "tills vidare".

Det gäller fram till dess attTrumps kabinett bedömer att medborgare från de berörda länderna har kontrollerats ordentligt.

Antalet flyktingar som tas emot av USA kommer även att begränsas av ett tak framöver. Det innebär att man enbart kommer att ta emot 50 000 flyktingar, vilket är mer än en halvering från dagens siffra, 110 000.

Prioriterar kristna

CNN skriver att ordern Trump undertecknat, ger också Homeland Security spelrum att prioritera flyktingar som ansöker om visum på grund av "religiös förföljelse", förutsatt att den sökanden är "en minoritetsreligion i hemlandet".

ANNONS

Trump själv har sagt i en intervju med Christian Broadcasting Network att han inte kommer backa från idén om att prioritera kristna framför muslimer.

"Vi kommer att hjälpa dem, de har blivit fruktansvärt behandlade. Visste du att om du var en kristen från Syrien var det omöjligt, eller åtminstone mycket svårt, att komma in i USA? Om du var muslim kunde du komma in. Och jag tyckte det var mycket, mycket orättvist", ska Trump ha sagt i intervjun.

ANNONS