Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171025-usaopiater-552368_se.gp_1.jpg
USA:s president Donald Trump ska hålla ett tal på torsdag om opiatkrisen.

Trump väntas ta strid mot opiaterna

De hittas blåa och livlösa i påkostade villor, på bakgator och på universitet. I fjol dog 53 000 människor i överdoser av heroin, värktabletter och andra opiater i USA. Nu väntas president Donald Trump utlysa katastroftillstånd.

Presidenten lovade att federalt katastrofläge skulle utlysas redan i augusti, men initiativet har dröjt. Under tiden har ny preliminär statistik offentliggjorts som visar att hela 53 000 människor dog i opiatöverdoser i fjol. Det är åtta gånger fler än antalet amerikanska soldater som dödats i krigen i Afghanistan och Irak som följde på 11 septemberdåden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan 1999 har antalet människor som årligen dör i opiatöverdoser sjufaldigats, enligt narkotikamyndigheten Nida.

"Massivt problem"

- Det här landet och, uppriktigt sagt, världen har problem med droger. Vi ska göra något åt det, sade president Trump vid en presskonferens i Vita huset i förra veckan.

Han beskrev opiatkrisen som ett "massivt problem" och svarade ja på frågan om han tänkte uppfylla sitt vallöfte och utlysa katastroftillstånd – vilket bland annat skulle göra det enklare att använda federala pengar för opiatinsatser.

Att katastrofläge utlyses har rekommenderats av bland annat den opiatkommission som Trump själv tillsatte i våras. Efter ett möte med gruppen i augusti sade Trump att han skulle göra så – men det hände inte. Hans dåvarande hälsominister Tom Price, som avgick i september sedan det visat sig att han åkt privatplan alltför vidlyftigt, ansåg inte att det var nödvändigt.

Men nu har Vita huset kallat medier till ett Trumptal om bekämpningen av krisen på torsdag.

Började med recept

Experter har för TT beskrivit den pågående epidemin som den största och mest omfattande någonsin i USA. Krisen har sina rötter på 1980-talet, då starka värktabletter började spridas i samhället. I vetenskapliga tidsskrifter argumenterades för ett samhälle där så många som möjligt var helt smärtfria, utan att eventuell beroendeproblematik lyftes. Recept för årslånga bruk skrevs ut för exempelvis ryggvärk, till skillnad från tidigare då opiater, ofta i form av morfin, användes mer selektivt.

Amerikaner åt de beroendeframkallade tabletterna, utvecklade tolerans och ökade sina doser. Och om deras läkare vägrade att förnya recepten sökte de sig till svarta marknaden. På 1990- och 2000-talen började människor dö i tusentals i överdoser av främst morfintabletter, heroin eller dess kraftfulla syntetiska kusin fentanyl.

Experter fruktar att krisen ännu inte nått sin kulmen, utan att dödstalen kan komma att stiga i åratal framöver.

Bakgrund: Opiatkrisen i USA

USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opiatepidemi utan motstycke. De senaste åren har fler människor dött i överdoser än någonsin tidigare; 2016 förlorades 53 000 liv till opiaterna, motsvarande siffra året innan var 33 000.

Antalet människor som årligen dör i opiatöverdoser – inklusive smärtstillande medicin – har sjufaldigats sedan 1999. Totalt har över 210 000 människor dött i sådana överdoser.

Cirka 80 procent av dem som dör i opiatkriser är vita. 10 procent är svarta och 10 procent är spansktalande så kallade hispanics.

En vanlig dag i USA tas över 650 000 recept på opiater (oftast värktabletter) ut på landets apotek. Samtidigt prövar 580 människor heroin och över 90 dör av en opiatöverdos. Statistik visar att fyra av fem av dagens opiatmissbrukare har börjat med värktabletter. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna av opiater har minskat med en femtedel sedan 2012.

Rättsliga processer mot ett antal läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår.

Hälsodepartementets tre prioriterade områden för att bekämpa missbruket är: förbättra receptutskrivningen, öka tillgången till och användningen av läkemedelstödd beroendebehandling samt öka användningen av naloxone. Naloxone är ett slags motgift mot opiater som kan användas när någon har tagit en överdos. Det används nu i stor utsträckning av räddningstjänster och poliskårer i USA.

Källor: Hhs.gov, cdc.gov, National Institute on Drug Abuse, Council on foreign relations med flera

Fakta: Opiater

Opiater – som bland annat finns i heroin, morfin och kodein – kommer från råopium som utvinns ur växten opiumvallmo. Dess smärtstillande och berusande egenskaper har används under flera tusen år, och används fortfarande under kontrollerade former som smärtstillande läkemedel i sjukvården.

I praktiken påverkar opiaterna kroppens centrala nervsystem. Den omedelbara effekten är starka känslor av vällust samt att hunger, smärta och sexuell lust kan försvinna. Opiaterna är beroendeframkallande eftersom de ger ett kraftigt rus och kroppen snabbt utvecklar tolerans mot dem. Abstinenssymptomen är svåra. För stora doser kan leda till andningsstillestånd och död.

Opioider är syntetiskt framställda opiatbesläktade droger.

Källa: Beroendecentrum, Medibas med flera

Mest läst