Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171111-usaryss-562290_se.gp_1.jpg
Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump vid Apectoppmötet i Danang, Vietnam.

Trump tror på Putins nekanden om inblandning

USA:s president Donald Trump har pratat med sin ryske kollega Vladimir Putin vid Apec-toppmötet i Danang. Och Trump har inga problem att tro Putin när denne förnekar rysk delaktighet i att försöka blanda sig i det amerikanska presidentvalet i fjol.

- Han sade att han absolut inte lade sig i. Jag tror verkligen att om han säger det så menar han det.

Trump har just anlänt till Vietnams huvudstad Hanoi, där han ska träffa landets president Tran Dai Quang. Därefter fortsätter han till Filippinerna för att delta i ett toppmöte med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean.

Den republikanske presidenten säger att Putin är "mycket förolämpad" av anklagelserna, som han ser som en "konstgjord barriär" rest av Demokraterna.

Med sina uttalanden luftar Trump ännu en gång tvivel mot de slutsatser som amerikanska underrättelseorgan dragit – att Ryssland försökte blanda sig i det val Trump vann för att misskreditera Demokraterna.

Putin beskrev efter mötet med sin amerikanske kollega Trump som en civiliserad och välutbildad person som är smidig att ha att göra med.

Fakta: President Trump och Ryssland

Förutom utredningar och hackning och dataintrång finns misstankar om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen — som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i fjolårets presidentval i USA.

Flera utredningar pågår i både kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi. Sedan i maj undersöks frågan av en särskild utredare, Robert Mueller som tidigare varit chef för FBI. Han har i uppdrag att ta reda på "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Han tillsattes efter att Trump avskedat FBI-chefen James Comey och sagt att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey hade presidenten bett honom "släppa" utredningen av den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Det är känt att Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Flynn, som Trump utsåg till nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset, fick avgå i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om de kontakterna. Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i ryssutredningen. Det har han fått kritik från presidenten för.

Det är även känt att Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr i fjol mötte en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton, som var Trumps motståndare i presidentvalet.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Mest läst