Såväl israeler som palestinier vill ha Jerusalem som huvudstad.
Såväl israeler som palestinier vill ha Jerusalem som huvudstad.

Krismöten sammankallas om ambassadflytt

Enligt palestinske presidenten Mahmud Abbas har Trump sagt i telefon att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem – och Abbas ber andra världsledare om hjälp med att få Trump att ändra beslutet. Jordanien kallar till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

ANNONS
|

- Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, säger Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi till Reuters.

Jordanien kallar som ordförandeland i Arabförbundet till krismöte till helgen, där även OIC med 57 medlemsstater ska ingå. Mötet ska komma fram till hur länderna ska hantera de "farliga" konsekvenserna av Trumps beslut.

ANNONS

Trump gav beskedet till Jordaniens kung Abdullah, liksom till Mahmud Abbas, i telefonsamtal.

- Efter sitt samtal med president Trump talade president Abbas talade med presidenterna i Ryssland och Frankrike, med påven och med kung Abdullah av Jordanien, säger Nabil Abu Rdainah, Abbas talesperson.

- Han manade dem att intervenera för att förhindra det från att inträffa, fortsätter Nabil Abu Rdainah.

USA varnar medborgare

I samtalet med Trump varnade Abbas "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Det jordanska kungahuset säger i ett uttalande att kungen varnat Trump för att beslutet är farligt.

Regeringen i Washington varnar i sin tur statligt anställda för att vara i Jerusalems gamla stad och på Västbanken, rapporterar AFP.

Trump ska på onsdagen kommentera Jerusalems status i Israel. Det är oklart när en eventuell ambassadflytt kan ske. Regeringskällor säger till Reuters att en möjlighet är att Trump behåller ambassaden i Tel Aviv men lovar att flytta den framtiden, antingen med eller utan datum för flytt.

ANNONS

"Är ju katastrofalt"

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

- Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men största delen av det internationella samfundet, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader och liknande.

Enligt Kreml sade Rysslands president Vladimir Putin till Abbas att han är redo att stötta nya fredssamtal mellan israeler och palestinier och där även inkludera frågan Jerusalems status.

Även Saudiarabiens kung Salman pratade med Trump och sade att beslutet kommer att väcka ilska bland muslimer.

"En röd linje"

EU:s utrikeschef Federica Mogherini manat till amerikansk försiktighet.

- Ett sätt måste hittas att genom förhandlingar lösa Jerusalems status som framtida huvudstad för båda stater. Vi kommer att diskutera det här ytterligare med (Israels) premiärminister Netanyahu här i Bryssel nästa måndag och med (palestiniernas) president Abbas i början av nästa år, sade utrikeschefen.

ANNONS

Riktigt vad USA är på väg att göra har varit oklart. Från Vita huset har bara sagts att president Trump inom kort väntas besluta om USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem eller inte.

En vändning i den hållning USA haft sedan flera decennier kan komma att leda till ökad instabilitet i regionen varnar också Tyskland, Frankrike, Irak, Marocko, Egypten, Arabförbundet och Turkiet.

- Herr Trump! Jerusalem är en röd linje för muslimerna! varnar exempelvis Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal, enligt AFP.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften.

ANNONS