Trump svärs in som president

Klockan 12.00 lokal tid svär Trump presidenteden vid regeringsbyggnaden Capitolium genom att lägga handen på Abraham Lincolns bibel. Under fredagseftermiddagen har ilska demonstranter kedjat fast sig utanför säkerhetskontrollerna och skanderat slagord i protest mot hans installation. - Det hela börjar i dag, vi ses!, skriver Trump på sin Twitter. GPTV sänder direkt från installationen och analyserar det som sker tillsammans med experter och gäster i vår studio.

ANNONS
|
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Efter åtta år i Vita Huset lämnar familjen Obama i dag över residenset till makarnaTrump.

Donald Trump och hans hustru Melania Trump har fram till fredagsmorgonen bott iVita husets officiella gästhus - The Blair House.

Framför sig har den blivande presidenten och USA:s näste första dam ett hektiskt schema. Efter en tidig frukostdeltar makarna Trump vid en morgonbön i kyrkan St Johns Episcopal innan det bär av till Vita huset där de kommer att dricka kaffe med Barack och Michelle Obama.

LÄS OCKSÅ:

Lägger handen på Lincolns bibel

Makarna Trump och Obama åker sedan gemensamt tillCapitol Hill i östra änden av The National Mall i Washington där USA:s kongress har sitt säte.

ANNONS

Klockan 11.30 lokal tid (17.30 i Sverige) inleds själva installationsceremonin då Donald Trump kommer att svära presidenteden under överseende av Högsta domstolens chefsdomare John Robertspå trapporna till regeringsbyggnaden Capitolium. Innan Trump svär in eden kommer även hans vicepresident Mike Pence att svära sin ed.

Exakt klockan 12.00 (18.00 i Sverige) lägger Donald Trump handen på två biblar – president Abraham Lincolns samt en som han själv fick av sin mor 1955 – och lovar att upprätthålla USA:s konstitution.

LÄS OCKSÅ:

Hillary på plats

På plats vid ceremonin kommer fyra av landets tidigare presidenter att närvara tillsammans med sina respektive. Något som innebär att Donald Trumps rival Hillary Clinton tillsammans med maken Bill från nära håll får se hur Trumpsvärs in som USA:s 45:e president och sedan håller sitt installationstal. Utöver makarna Clinton och Obama kommer även de tidigare presidenterna Jimmy Carter och George W Bush att finnas på plats.

Till skillnad från många tidigare installationer blir den direktsända ceremonin på Capitoliums trappa inte bli stjärnspäckad. Många artister, exempelvis Elton John, har tackat nej till att framträda. I stället kommer bland annat kören The Mormon Tabernacle Choir och delar av danstruppen Rockettes att uppträda och 16-åriga Jackie Evancho – känd från tv-sända talangjakter – att sjunga nationalsången.

ANNONS

Tom Barrack, chef för Trumps installationskommitté, sade i förra veckan att man inte behöver så kallade A-kändisar då man har den största berömdheten av alla i den blivande presidenten.

– Vi vill omge honom med platsens mjuka sensualitet. Det blir ett mycket mer poetiskt anslag än om man har ett cirkusliknande firande, en kröning.

Uttalandet väckte starka reaktioner på Twitter där så kallade memes av bland annat en "sensuell" Trump i badrock har cirkulerat.

LÄS OCKSÅ:

60 kongressledamöter bojkottar

Efter talet väntar sedan en lunch i Capitolium för den nye presidenten tillsammans med den amerikanska kongressens ledamöter.

Ett 60-tal demokratiska kongressledamöter har dock sagt att de bojkottar ceremonin, skriver nyhetskanalen CNN.

På menyn under lunchen i Capitoliumfinns ofta rätter från den nye presidenten och vicepresidentens hemstater, vilket i det här fallet blir från New York (Trump) och Indiana (Pence).

Efter lunchen åker presidenten och vice presidenten först i en enorm parad ner för Pennsylvania Avenue ner mot Vita Huset. Från sitt nya hemöverblickar sedan Donald Trumpparaden frånförsta parkett tillsammans med sin familj, nära vänner och medarbetare.

Rigorös säkerhet

Vanligtvis brukar också den nyinstallerade presidenten vandra en liten bit längs de två kilometerna längs Pennsylvania Avenue, som binder samman kongressbyggnaden med Vita Huset,för att hälsa på ochvälkomnas av folkskarorna som rest in från hela USA för att bevittna paraden.

ANNONS

USA:s departement för inrikes säkerhet uppger att man väntar sig attomkring 800 000till 900 000 personer kommer att följa installationsceremonin och paraden längsPennsylvania Avenue.

En siffra som skulle matcha de omkring 800 000 personerna som fanns på plats 1993när Bill Clinton svors in som president - men som samtidigt är långt ifrån deomkring de 1,8 miljoner människorna som var på plats 2009 när Barack Obama installerades som USA:s 44:e president 2009.

28 000 poliser

Från klockan 19.00 lokal tid hålls under kvällen flera så kallade installationsbaler runt om i Washington, där några speciellt utvalda gäster väntas få ta ett par danssteg med den blivandepresidenthustrun Melania Trump.

Säkerheten i Washington är de kommande dagarna rigorös och den normalt höga bevakningen i huvudstaden kommer att förstärkas med poliser från hela landet.

Jeh Johnson, chef för USA:s departement för inrikes säkerhet, uppgav i förra veckan för CNN att omkring 28 000 poliser ochmedlemmar ur nationalgardet kommer delta i säkerhetsarbetet.

Ett arbete som inriktar sig på allt från att skydda presidenten från prickskyttar och drönarattacker och de stora folkmassorna som samlas i Washington från andra typer av dåd.

Specialtränade krypskyttar kommer att finnas utplacerade på taken runt om Pennsylvania Avenue, och även gatlock har svetsas fast för att minimera risken för attacker.

ANNONS

Över 100 kvarter har spärrats av i Washington inför installationen och flera tunnelbanestationer håller också stängt av säkerhetsskäl i huvudstaden under fredagen.

Planerade demonstrationer

Polisen förbereder sig också på att hantera stora demonstrationer i samband med installationen av USA:s 45:e president.

Den största demonstrationen väntas att hållas på lördagen vid grönområdetNational Mall mellanCapitol Hill och Lincoln-monumentet. Enligt Politico väntas omkring 350 000 personer att delta i jättemanifestationen som arrangeras av totalt 28 olika organisationer.

Trump skyddas av MC-gäng

Samtidigt väntas anhängare till Donald Trump att finnas på plats i huvudstaden för att visa sitt stöd mot demonstranterna.

Organisationen "Bikers for Trump" planerar enligt thehill.com att finnas på plats under Trumps installation för att skydda honomfrån motdemonstranter och forma en "köttmur" runt de olika ceremonierna för att skydda presidenten.

Något som har välkomnats av Donald Trump själv på Twitter.

GP sänder direkt

GPTV sänder direkt från fredagens installation från klockan 16.30-svensk tid.

På plats i Washington finns GP:s USA-expert Britt-Marie Mattsson och i vår studio från Göteborg analyserar GP:s utrikeskommentator Jan Höglund det som sker tillsammans med programledaren Anders Abrahamsson.

Programmet gästas också av Eva Ossiansson, universitetslektor i

marknadsföring vid Göteborgs universitet, som bland annat analyserar Donald Trumps retorik.

Även Daniel Bernmar, V, kommunalråd i Göteborg och Pontus Båth, M, ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Göteborg, finns på plats i studion för att diskutera innebörden av att Donald Trump blir president och vilken påverkan det kan få för svensk och europeisk politik.

ANNONS

Bakgrund: Trumps installation (lokal tider om inget annat anges)

Detta händer:

Tidig morgon: Familjen Trump med gäster äter frukost på presidentens officiella gästhus Blair house, mitt emot Vita huset, där de har övernattat.

Klockan 8.30: (14.30 svensk tid): Familjen Trump deltar i en gudstjänst i kyrkan St Johns Episcopal.

Klockan 9.30: De tillträdande och avgående presidentparen dricker kaffe i Vita huset. Sedan åker de tillsammans till kongressbyggnaden Capitolium.

Klockan 11.30: Installationsceremonin inleds. Anföranden hålls, bland annat av religiösa ledare och Missourisenatorn Roy Blund. Musiker framträder.

Klockan 12.00: Donald Trump svär ämbetseden under överinseende av Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Sedan håller han sitt installationstal.

Cirka 12.30: Barack och Michelle Obama lämnar Capitolium med helikopter.

Tidig eftermiddag: Lunch i Capitolium med politiker och vänner. Menyn brukar innehålla mat från presidentens och vicepresidentens hemstater. Efter lunch inspekterar Trump en hedersvakt.

Senare på eftermiddagen: Installationsparad. President Trump och vicepresident Pence åker först i paraden som går längs med Pennsylvania Avenue ner mot Vita huset.

Tusentals försvarsanställda deltar. Både anhängare och demonstranter kommer att lockas ut på gatorna. Väl framme i Vita huset tittar Trump på resten av paraden därifrån.

Klockan 19 och framåt: Ett antal installationsbaler hålls i Washington DC. Trump väntas närvara vid minst tre av dem. Tidningen The Washington Post skriver dock att festligheterna är de minsta på åratal.

Fakta: Så styrs USA

Styret av USA bygger på maktdelning mellan den dömande makten (Högsta domstolen), den lagstiftande (kongressen) och den verkställande (presidenten). Tanken är att de tre ska kontrollera varandra. Systemet, som finns beskrivet i USA:s grundlag från 1789, har viss inbyggd tröghet - varje aktör har vissa möjligheter att granska och begränsa de andra. I USA kallas detta "check and balances" (ungefär kontroll och balans).

Presidenten är både stats- och regeringschef och bildar inte regering beroende på mandatfördelningen i kongressen.

Presidenten utser domare i HD och är överbefälhavare för militären.

HD kan underkänna lagar som stiftas av kongressen.

Kongressen godkänner ministrar och andra höga tjänstemän.

Källa: USA:s konstitution, TT:s arkiv

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Försökte bli Reformpartiets presidentkandidat 2000 men kastade in handduken. Har övervägt att ställa upp i presidentval tidigare samt i guvernörsvalet i New York men inte gjort så.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i 2015. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli 2016. Vann presidentvalet över demokraten Hillary Clinton den 8 november i fjol.

ANNONS