Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

South-Korea-Koreas-Tension
I ett öppet brev meddelar Donald Trump att han ställer in det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild: Ahn Young-joon

Trump ställer in mötet med Kim Jong-Un

President Donald Trump ställer in det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, skriver nyhetsbyrån AP. I ett brev till Kim Jong-Un skriver Trump att beslutet beror på Nordkoreas fientliga attityd.

Under torsdagseftermiddagen rapporterade flera internationella medier att mötet mellan de två ledarna som var planerat att hållas den 12 juni ställs in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I ett öppet brev adresserat till Kim Jong-Un, som nyhetsbyrån AP har publicerat på Twitter, meddelar Donald Trump att han ställer in det planerade mötet. I brevet skriver Trump att han sett fram emot mötet och att vara där med Kim Jong-Un, men att beslutet om att ställa in mötet beror på Nordkoreas attityd.

I brevet förklarar Trump att mötet känns olämpligt efter Nordkoreas ledares "enorma ilska och öppna fientlighet" i sina senaste uttalanden.

LÄS MER: Inställt möte ett bakslag

Skryter om kärnvapen

Men Trump själv uttrycker sig även han hotfullt i brevet när han fortsätter med att skriva att "du pratar om er kärnvapenkapacitet, men vår är så massiv och kraftfull att jag ber till gud att de aldrig behöver användas".

Samtidigt passar Donald Trump på att säga att han ser fram emot ett möte någon gång i framtiden mellan ledarna. Han tackar även för frisläppandet av flera amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

LÄS ÄVEN: Allt sämre stämning mellan USA och Nordkorea

Trump: Tveka inte att ringa mig

Donald Trump avslutar brevet med att uppmana Kim Jong-Un att höra av sig i framtiden om han skulle ändra sin inställning till mötet.

”Tveka inte att ringa mig eller skriva om du ändrar dig gällande det här viktiga mötet. Världen, och Nordkorea i synnerhet, har förlorat en stor möjlighet till fred och välstånd. Den förlorade möjligheten är verkligen ett sorgligt ögonblick i historien”, skriver Trump i brevet som AP publicerat.

Fakta: Upptinade och försämrade relationer

Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade då Kim Jong-Un.

Nordkorea har uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapentester i slutet av maj för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Den 12 juni skulle Kim och USA:s president Donald Trump enligt planen träffas i Singapore.

I förra veckan kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatisk nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen säger sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram. Ledningen i Pyongyang är också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar.

Från USA:s utrikesdepartement har det dock hetat att planeringen av mötet fortsätter som tidigare och att USA inte har mottagit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig om toppmötet.

På torsdagen meddelade dock Trump att det planerade toppmötet den 12 juni ställs in. Orsaken angavs bland annat vara Nordkoreas hårda retorik den senaste tiden.

Källa: TT

Mest läst