USA:s president Donald Trump och Melania Trump uttalar sig om Daca utanför en kyrka i Florida.
USA:s president Donald Trump och Melania Trump uttalar sig om Daca utanför en kyrka i Florida.

Trump: Skippa Dacaöverenskommelse

President Donald Trump hotar på Twitter att det inte blir någon överenskommelse om de så kallade drömmarna, unga papperslösa migranter som kommit till USA som barn. Han kräver i stället att Republikanerna i senaten röstar igenom nya hårda migrationslagar.

ANNONS
|

Daca är ett migrantprogram som president Barack Obama skrev under 2012. Det ger unga en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget och skyddar närmare 800000 människor från deportering.

I september meddelade Trumps regering att Daca kommer avbrytas om inte kongressen tar fram ny lagstiftning före den 5 mars.

Trump vädrade på söndagen också kritik mot mexikanska myndigheter och hotade att stoppa handelsavtalet Nafta om inte Mexiko "sätter stopp för de stora drog- och människoflödena" över gränsen till USA, skriver The Washington Post.

Anklagar Demokraterna

På väg till ett besök i en anglikansk kyrka tillsammans med sin fru Melania Trump anklagade Trump Demokraterna för att ha förhindrat en överenskommelse om Daca samt påstod att mexikaner utnyttjar systemet, skriver tidningen.

ANNONS

- Ett stort antal människor kommer in eftersom de vill dra fördel av Daca, sade Trump och tillade:

- De hade en rejäl chans. Demokraterna dribblade bort det.

"Absurda lagar"

Donald Trump begärde också att Republikanerna sätter stopp för maratontal, så kallade filibustrar, i senaten genom att använda sig av den så kallade nuclear option-metoden, det vill säga att ändra reglerna så att en filibuster kan brytas med enkel majoritet, 51 röster, i stället för som normalt 60 röster.

På Twitter skriver presidenten: "Gränspatrullpoliser tillåts inte att utföra sitt arbete ordentligt vid gränsen på grund av absurda liberala (demokratiska) lagar som grip och släpp. Börjar bli farligare. 'Karavaner' kommer. Republikaner måste använda kärnalternativet för att driva igenom lagar nu. Inte längre någon Dacaöverenskommelse"

TT

Fakta: Migrantprogrammet Daca

Daca (Deferred action for childhood arrivals) är ett migrantprogram som president Barack Obama skrev under 2012. Dess försvarare anser att barn inte ska hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att "dreamers" inte kan rå för att de vuxit upp i USA.

USA:s nuvarande president Donald Trump anser, liksom flera ledande republikaner, att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidentorder. Han lovade under valrörelsen att slopa Daca, till förmån för en "riktig" lagstiftning. Beslutet fattades den 5 september i höstas och trädde i kraft sex månader senare, det vill säga i mars. Trump ville ge kongressen tid att ta fram ny lagstiftning, men det har inte skett.

ANNONS