Trump: Sjukförsäkring till alla amerikaner

Donald Trump vill ha en sjukförsäkring för alla, säger han i en intervju. Men USA:s tillträdande president ger få detaljer om hur det ska gå till.

ANNONS
|

Trump tänker ersätta Obamacare med ett program som ger alla rätt till sjukvård, säger han i en telefonintervju med Washington Post.

– Det fanns en filosofi inom vissa kretsar att om du inte kan betala för det så får du det inte. Så kommer det inte att bli, säger Trump till tidningen.

Topprioriterat av republikarnerna

Republikanerna i USA:s representanthus röstade i förra veckan för en första åtgärd i syfte att riva upp Obamacare, vilket är topprioriterat för den republikanskt dominerade kongressen, liksom för Trump.

Inom det republikanska partiet finns en debatt om hur snabbt man egentligen kan avveckla Obamacare utan att ett nytt sjukvårdsprogram är klart. Enligt Trump är det bara finjusteringar kvar på ett nytt sådant, men han vill inte gå in på detaljer kring hur det ska fungera.

ANNONS

– Det kommer att vara enklare, mycket billigare och mycket bättre, säger han.

Förhandla direkt med läkemedelsföretagen

Han vill sätta press på läkemedelsföretagen att förhandla direkt med myndigheterna om priser på medicin.

– De har skyddats av politikerna, men inte längre, säger Trump.

En urvattnad version av Obamas sjukförsäkringsreform Affordable Care Act, kallad Obamacare röstades genom 2010 i kongressen utan stöd av republikanerna. Den har gett 20 miljoner fler amerikaner en sjukförsäkring, enligt officiella uppgifter.

ANNONS