USA:s president Donald Trump skämtar om sitt hår vid ett partievenemang i februari i år.
USA:s president Donald Trump skämtar om sitt hår vid ett partievenemang i februari i år.

Trump påstås ha formulerat hälsointyg själv

Det läkarintyg från 2015 i vilket det hette att dåvarande presidentkandidaten Donald Trump kunde bli "den friskaste person som någonsin valts till president" uppges ha formulerats av Trump själv. Presidentens tidigare läkare säger att Trump dikterade orden för honom på telefon.

ANNONS
|

Doktor Harold Bornstein berättar för nyhetskanalen CNN att han och hustrun åkte bil genom Central Park i New York när den dåvarande presidentkandidaten ringde upp.

- Trump dikterade brevet och jag sade till honom vad han inte kunde ha i det, säger Bornstein och lägger till att skrivelsen hämtades upp kort därpå.

- Jag skrev inte det där brevet.

ANNONS

"Plundrad och rädd"

Tidigare har Bornstein hävdat att han skrev intyget i vilket det stod att Trumps kompletta hälsoundersökning "endast visade positiva resultat" och att hans "fysiska styrka och uthållighet är extraordinär". I brevet presenterar sig Bornstein som Trumps personliga läkare sedan 1980.

Uppgifterna kommer kort efter att Bornstein berättat för tv-kanalen NBC om en "räd" mot hans mottagning i februari i fjol. Då ska bland andra presidentens tidigare livvakt Keith Schiller och en advokat ha hämtat journaler och andra dokument rörande Donald Trump. Tillslaget ska ha skett två dagar efter att Bornstein berättat för tidningen The New York Times att han i flera år skrivit ut medicin för hårtillväxt åt presidenten.

Bornstein säger till NBC att han kände sig "plundrad, rädd och ledsen" vid tillslaget och i ett samtal med The New York Times på tisdagen hävdade han att uttalandet om hårtillväxt orsakat honom "över ett års tortyr" – utan att vidare utveckla resonemanget.

Stora rubriker

Vita huset har inte kommenterat Bornsteins uppgifter. Enligt högt uppsatta källor som CNN refererar till ses dock fjolårets visit på Bornsteins mottagning inte alls som en räd utan "normalt förfarande". Detta då man bland annat ville samla alla patientjournaler på Vita huset. Schiller ska ha haft ett brev från Vita husets läkare med sig.

ANNONS

Uppgifterna om att Trump ska ha formulerat sitt hälsointyg själv tas emot med häpnad i amerikanska medier och Harold Bornsteins beteende avfärdas som oetiskt.

Efter att The New York Times publicerade artikeln om hårtillväxtmedlet i fjol ska president Trump ha avslutat sin professionella relation med läkaren.

TT

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet som äger ett stort antal bolag och skrivit ett 15-tal böcker.

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

ANNONS