"Det är totalt falskt", sade justitieminister Jeff Sessions vid en presskonferens om uppgifterna att han haft "kontinuerliga" kontakter med ryska företrädare om den då blivande president Trumps kampanj.
"Det är totalt falskt", sade justitieminister Jeff Sessions vid en presskonferens om uppgifterna att han haft "kontinuerliga" kontakter med ryska företrädare om den då blivande president Trumps kampanj.

Flera i Trumps stab mötte rysk ambassadör

Både USA:s president Donald Trump och Moskva kallar anklagelserna mot justitieminister Jeff Sessions för dennes möte med en rysk ambassadör för "en häxjakt". Samtidigt står det klart att fler högt uppsatta Trumpmedarbetare träffat ryssen.

ANNONS
|

Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, mötte Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak. Detta vid ett kort "introduktionsmöte" i Trump Tower i New York i december tillsammans med presidentens förre nationelle rådgivare Michael Flynn, rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN. Flynn tvingades senare avgå sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med just Kisljak till vicepresident Mike Pence.

Många frågor

Utöver Kushner ska även JD Gordon och Carter Page, som var nationella säkerhetsrådgivare till Trumpkampanjen, ha träffat den ryske ambassadören. Detta vid en konferens som organiserade i samband med Republikanernas konvent i Ohio i somras, då också Jeff Sessions deltog, skriver tidningen USA Today.

ANNONS

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland är delikat av flera skäl: USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för deras inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till Donald Trumps fördel. I nuläget pågår flera utredningar, både i kongressen och i olika underrättelsetjänsters regi. Trump själv uttryckte beundran för Rysslands president Vladimir Putin under presidentkampanjen och har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab. Det har ifrågasatts i en tid då de ryskamerikanska relationerna är kyliga, efter bland annat Rysslands annektering av Krim.

"En häxjakt"

När det gäller Jeff Sessions så handlar stormen om att han inte berättade om sina möten med den ryske ambassadören i de senatsförhör som föregick att han godkändes som justitieminister. Där sade Sessions att han inte kände till eller hade varit delaktig i någon kommunikation mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Huruvida det stämmer är en tolkningsfråga. Sessions säger att det var i egenskap av senator och medlem av kammarens försvarsutskott som han i fjol hade två träffar med Kisljak. Efter att flera Demokrater krävt hans avgång ställde han sig sent på torsdagen utanför utredningarna om Trumpkampanjens kontakter med Moskva.

Presidenten säger via Twitter att Sessions är en "ärlig man". Han kunde ha varit tydligare när han svarade på frågorna i senaten men Demokraterna blåser upp det hela av politiska skäl, anser Trump som kallar det hela för "en häxjakt". Putins talesman Dimitrij Peskov sade på fredagen att han instämmer i den definitionen.

ANNONS

TT

Fakta: Flynn tvingades avgå

Nyligen avgick Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen till bland annat vicepresident Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör om Obamaregeringens sanktioner.

Kontakterna gjorde Flynn sårbar för rysk utpressning, enligt justitiedepartementet som varnade Vita huset i januari.

President Donald Trump hävdade efteråt att Flynn har blivit "orättvist behandlad" av "falska medier".

Underrättelseutskottet i USA:s representanthus ska utreda anklagelserna om en eventuell samverkan mellan Donalds Trumps presidentvalskampanj och Ryssland. En av frågorna som utskottet ska söka svar på är om det i den "ryska aktiviteten" inför valet fanns kopplingar mellan "Ryssland och individer med anknytning till politiska kampanjer eller andra amerikanska personer".

Ytterligare tre utskott ska utreda frågan, som även undersöks av flera underrättelsetjänster.

Fakta: Jeff Sessions

Alabamafödde Jeff Sessions tillträdde som USA:s justitieminister den 9 februari.

70-årige Sessions var Alabamas republikanske senator mellan 1997 och 2017. Han är känd som en mycket konservativ politiker som konsekvent röstade mot president Barack Obamas politik – bland annat sjukförsäkringsreformen, den lag som gjorde det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella samt Obamas nomineringar till domare i Högsta domstolen. Han är en uttalad kritiker av olaglig invandring och anhängare av tuffare tag mot papperslösa migranter.

Juristen Sessions var tidigare ansvarig för det lokala justitiedepartementet i Alabama. 1986 nominerades han till en post som federal domare, men godkändes aldrig då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer.

Gift sedan 1969 med Mary Blackshear Sessions. Paret har tre barn. Sessions har varit aktiv i scouterna i många år.

Ställde sig bakom president Donald Trumps kandidatur. Förekom i spekulationerna om att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Källa: CNN, Sessions hemsida

ANNONS