Bedömare är mycket tveksamma till att de nya sanktionerna skulle få Nordkorea att avbryta sitt kärnvapenprogram. Arkivbild.
Bedömare är mycket tveksamma till att de nya sanktionerna skulle få Nordkorea att avbryta sitt kärnvapenprogram. Arkivbild.

Trump om Nordkorea: Sanktionerna bara början

Världssamfundet har än en gång skärpt sanktionerna mot Nordkorea, som riktar nya hot mot USA efter FN-beslutet. Men enligt USA:s president Donald Trump är det bara ett "litet steg" mot vad som kommer att ske i slutändan.

ANNONS
|

- Vi anser att det bara är ytterligare ett litet steg – ingen stor grej, säger Trump om de sanktioner mot Nordkorea som ett enigt säkerhetsråd ställt sig bakom.

- Sanktionerna är ingenting jämfört med vad som kommer att hända i slutändan.

ANNONS

Trumps uttalande tolkas av bland andra nyhetsbyrån AFP att framför allt Kina kommer att pressas hårt för att få till ännu tuffare sanktioner mot landet.

Sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.

- Sanktionerna kommer att smärta – men att det smärtar har inte visat att det leder till några omsvängningar i politiken tidigare, säger Jerker Hellström, projektledare för Asien- och Mellanösternprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

I sitt första svar på sanktionerna säger Nordkorea att landets kärnvapenprogram redan nått slutfasen och att USA inom kort "kommer att få lida den största smärta" som landet någonsin upplevt.

- Regimen i Washington banar väg för politisk, ekonomisk och militär konfrontation, säger Han Tae Song, Nordkoreas ambassadör i Genève, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Mildra formuleringar

Tillgången till olja ses som avgörande för att hålla landets stora militär i gång. USA hade ursprungligen krävt ett fullständigt stopp för all export av olja till landet, men tvingades mildra formuleringarna på flera punkter efter protester från Kina och Ryssland.

- De nya FN-sanktionerna om oljeexport till Nordkorea är ganska försiktiga, jämfört med USA:s ursprungliga förslag. Och det är osannolikt att de skulle ha någon större effekt på den nordkoreanska militären, säger Rajiv Biswas, Asienansvarig chefekonom på analysföretaget IHS Markit till nyhetsbyrån AP.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog är nöjd med sanktionerna, som han hoppas ska leda till samtal med Nordkorea.

- Sanktionerna är bara en del, det är piskan. Moroten och uppmaningen är att göra ännu mer ansträngningar för att få i gång en politisk dialog, det är en viktig del av det här beslutet. Sanktionerna löser ju inte själva krisen, sade Skoog till TT efter omröstningen i säkerhetsrådet.

ANNONS

Ny kapprustningsspiral

Men frågan är vad samtal egentligen kan leda till i den låsta konflikten – och vad parterna är beredda att förhandla om. Nordkorea vill erkännas som en kärnvapenmakt, vilket omvärlden vägrar, bland annat eftersom det skulle riskera att sätta i gång en ny kapprustningsspiral i regionen.

- Om Nordkorea börjar ses som en de facto-kärnvapenmakt, så kan det leda till att andra aktörer börjar se sig om efter hur man ska försvara sig mot ett potentiellt nordkoreanskt hot, eller utveckla offensiva system för att begränsa dess möjligheter att använda militära medel i utpressningssyfte. Det är det viktigaste skälet till att man inte kan tillåta Nordkorea att utveckla kärnvapen, säger Jerker Hellström.

TT

Fakta: De nya sanktionerna

Förbjuder export av naturgas till Nordkorea.

Begränsar leveranserna av råolja till landet på dagens nivå.

Lägger ett tak på Nordkoreas import av bensin och diesel.

Förbjuder import och export av textilprodukter till och från Nordkorea.

Förbjuder länder att utfärda nya arbetstillstånd för de runt 93000 nordkoreaner som arbetar utomlands.

Ger länder rätt att kontrollera lasten på fartyg som misstänks leverera förbjudna produkter till Nordkorea, men bara med tillstånd från det land varifrån fartyget är flaggat.

ANNONS