Trump och Netanyahu håller första träffen

ANNONS
|

Donald Trump välkomnade Benjamin Netanyahu till Vita huset vid sextiden på kvällen, svensk tid. Träffen startade med en presskonferens som följs av ett möte på tu man hand mellan de båda ledarna.

USA:s två senaste presidenter har ställt sig bakom tvåstatslösningen som det bästa scenariot för Israel och Palestina. På presskonferensen backade Trump dock inför idén att en tvåstatslösning vore att föredra.

– Jag kommer att gilla den lösning som båda parter gillar, sa han som svar på en reporters fråga.

Hård press på Netanyahu

Ett flertal högerpolitiker i Israel vill stoppa planerna på en palestinsk stat för gott och har satt press på Benjamin Netanyahu.

ANNONS

För att nå en lösning, måste israelerna "visa en del flexibilitet", sa Trump under presträffen. Om palestinierna sa han att de också måste visa flexibilitet, men även att de "måste göra sig av med en del av det hat de lär sig från en mycket tidig ålder."

Nya bud om bosättningar

Trump har tidigare donerat pengar till en israelisk bosättning, enligt Washtington Post. Han har dessutom uppmanat Israel att fortsätta bygga på Västbanken under sin presidentvalskampanj, rapporterar CNN. Under presskonferensen uppmanade han dock Israel att hejda byggandet av bosättningar – men inte för gott.

– Jag skulle vilja se att ni håller tillbaka bosättningarna ett litet tag, sa han.

På det inlägget svarade Netanyahu med ett leende – och orden "låt oss prata först". Sedan Trump blev president, har Israel gett tillstånd till tusentals nya bosättningar på palestinsk mark.

Trump och hans rådgivare har redan tidigare signalerat att de vill se en mer vänskaplig attityd till Israel.

ANNONS