Trump med nytt Sverige-utspel: "Folk vet vad jag menar"

Under fredagen höll Donald Trump ett tal inför den konservativa konferensen CPAC - då uttalade han sig återigen om Sverige. – Folk i Sverige förstod vad jag menade, säger han i sitt tal.

ANNONS
|

Det var så sent som förra veckan som USA:s president Donald Trump uttalade sig om Sverige i samband med ett tal som han framförde i Florida.

Trump talade om USA:s säkerhetsläge med hänvisning till ett antal europeiska länder.

–Se vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det?, sade han i sitt tal.

"Folk i Sverige förstod vad jag menade"

På fredagen höll Donald Trump ett tal inför den konservativa konferensen CPAC. Då uttalande han sig på nytt om Sverige.

– Folk undrade vad jag menade när jag pratade om Sverige, men titta på vad som händer i Sverige. Folk i Sverige förstod vad jag menade med det jag sa.

ANNONS

I sitt tal fortsatte han att tala rikta kritik mot medierna, eller "fake media" som han själv uttrycker det.

–De har inga källor, de hittar bara på dem när det inte finns några, säger Trump.

Trump gav också beskedet att den omtalade byggnationen av en mur mot Mexiko kommer att kunna ske tidigare än planerat. Han talade bland annat om att narkotika och kriminalitet ska stoppas igenom detta.

– Vi kommer att stoppa drogerna som väller in i USA med den här muren. De får pengarna, vi får problemen, säger Trump.

Väckte stor uppståndelse

Det initiala uttalandet om Sverige väckte stor uppståndelse, framförallt eftersom det var oklart vad han hänvisade till.Sverige ambassad i Washington ställde en direkt fråga till USA:s utrikesdepartement för att få klarhet. Sedan dess har Donald Trump klargjort att han syftade på ett inslag som han såg på Fox News.

Inslaget handlade om ett reportage somfilmskaparen Ami Horowitz står bakom. Reportaget i fråga har efter Trumps uttalande har kritiserats av flera medverkande.

Poliserna som medverkade ireportaget har i efterhand sagt till Dagens Nyheter att man intervjuadesunder falska premisser. Även en fotograf som var inblandad i projektet har i efterhand tagit avstånd från reportaget när han sett hur materialet använts.

ANNONS