Trump manar till kompromiss i Mellanöstern

En strimma av hopp tändes när USA:s president Donald Trump under ett besök i Betlehem lovade att "göra allt" för att få till ett fredsavtal mellan israeler och palestinier – och lite senare i Jerusalem sade att båda sidor är redo för fred. Men Trump nämnde inte ordet tvåstatslösning och delade inte med sig av några detaljer om hur freden ska uppnås.

ANNONS
|

I ett av applåder ofta avbrutet tal på Israels museum i Jerusalem manade USA:s president båda sidor att kompromissa.

- Med beslutsamhet, kompromisser och tron på att freden är möjlig kan israeler och palestinier nå ett avtal, slog han fast.

Dessförinnan hade Trump, som några timmar tidigare mötte sin palestinska kollega Mahmud Abbas på Västbanken, sagt att palestinierna är redo för fred liksom "min vän Benjamin (Netanyahu)".

ANNONS

God kemi

Det var tydligt att personkemin mellan Trump och premiärminister Netanyahu var god. Trump fick stående ovationer när han talade om det judiska folkets prövningar, lovade att hans regering "alltid kommer att stå på Israels sida" och talade om Jerusalem som en helig stad som judar haft band till i tusentals år.

- Det judiska folkets band till detta heliga land är uråldrigt och evigt.

Det kan tolkas som ett ställningstagande under en resa som präglas av diplomatisk balansgång. Men dessförinnan hade Trump berömt Abbas och sagt att han ser fram emot att arbeta med honom både i antiterrorinsatser och för att den palestinska ekonomin ska kunna leva upp till sin fulla potential.

Även Abbas uttryckte vilja att blåsa liv i fredsprocessen och betonade vikten av en tvåstatslösning som inkluderar en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad. I Betlehem sade Abbas att det inte är Israel utan ockupationen som palestinierna har problem med. På Västbanken färdades president Trumps bilkortege på gator som smyckats med palestinska och amerikanska flaggor samt skyltar med texten "Fredens stad välkomnar fredens man" och bilder på Trump och Abbas.

ANNONS

"Ultimat deal"

De senaste månaderna har Trump flera gånger återkommit till sin vilja att mäkla fred mellan israeler och palestinier, något han kallar den "ultimata dealen". Hans svärson Jared Kushner, som själv är ortordox jude och som redan arbetar som rådgivare i Vita huset, har enligt nyhetsbyrån Reuters fått i uppdrag att arbeta fram ett fredsavtal. De fredsförhandlingar som den förre utrikesministern John Kerry ledde bröt samman i april 2014.

På måndagen besökte Trump som den första sittande amerikanske president Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem. Han har även lagt en krans vid Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen. Flera gånger har han upprepat det budskap som överskuggar hela resan; att han vill bygga en koalition vars mål är att driva bort extremister.

Paret Trumps utlandsresa, deras första i ämbetet, går nu vidare till Italien, Vatikanen och Belgien.

.

TT

Fakta: President Trumps första utlandsresa i ämbetet

20 maj: USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania anlände till Saudiarabien där kung Salman tog emot. Ett militärt samarbetsavtal undertecknades värt runt 110 miljarder dollar (drygt 960 miljarder kronor).

21 maj: Förutom Trumps linjetal om islam hölls bland annat bilaterala möten plus ett större gemensamt möte med ledare från länderna runt Persiska viken.

22 maj: Trumps besök i Israel inleddes med ett möte med president Reuven Rivlin. Därefter besökte paret Trump Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan) samt Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem. Trump träffade sedan premiärminister Benjamin Netanyahu för överläggningar. Under kvällen åt paren Trump och Netanyahu middag tillsammans.

23 maj: Trump mötte palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem. Besöker också Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen, och Israels museum där han ska hålla ett tal.

24 maj: Presidenten möter påve Franciskus samt andra högt uppsatta i Vatikanen. Senare träffar han Italiens president Sergio Mattarella i Rom.

25 maj: Möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte. Besök vid EU:s högkvarter, arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. På eftermiddagen talar Donald Trump vid Nato-toppmötet, på kvällen är det middag med deltagarna.

26 maj: G7-möte på den italienska ön Sicilien. Möten med flera ledare, bland dem Italiens premiärminister Paolo Gentiloni. På kvällen konsert med La Scalas filharmoniska orkester.

27 maj: Trump talar till amerikanska försvarsanställda och deras familjer om resan innan han återvänder till Washington DC.

Källa: ABC News, Vita huset och Jerusalem Post

ANNONS