USA:s president Donald Trump i Vita huset.
USA:s president Donald Trump i Vita huset.

Trump lovar jättemilitär, ekonomisk vår

USA:s president Donald Trump intar tidigt på onsdagen kongressens talarstol för ett hett emotsett tal. I en intervju med konservativa Fox News inför framträdandet lovar han dramatiskt utökade försvarsanslag och en "utmärkt" sjukförsäkringsplan.

ANNONS
|

- Allt jag kan göra är att tala från hjärtat och säga vad jag vill göra. Vi har en riktigt utmärkt sjukförsäkringsplan på gång, säger Trump om talet i Capitolium.

- Planen är väldigt inkluderande. Jag kommer att tala om den, om militären och om gränserna.

"Rusning i ekonomin"

Ett viktigt ämne i intervjun var de 54 miljarder dollar extra till försvaret, motsvarande nästan 490 miljarder kronor, som Trump föreslagit i sitt första budgetutkast. Han säger att det kan bli "mycket mer", så mycket som 30 miljarder dollar utöver de 54 miljarderna till försvaret.

- Vi ska uppgradera vårt försvar avsevärt... Vi kommer att ha den största militär vi någonsin haft när jag är färdig, säger presidenten i intervjun med morgonprogrammet Fox&Friends som delvis publicerades på Twitter.

ANNONS

Försvarskostnaderna ska dels finansieras med stora nedskärningar i miljömyndigheten EPA:s och utrikesdepartementets budgetar. Men Trump säger att pengar också ska komma från en "rusning i ekonomin". Han talar om att få upp BNP-tillväxten från nuvarande dryga 1 procent till 3 procent eller mer.

- Då har vi en helt annan spelplan.

USA:s BNP-tillväxt uppgick i fjol till 1,6 procent, enligt officiell statistik.

Nya jobb

Ytterligare ett sätt att få fart på ekonomin har koppling till EPA, enligt Trump. Han hävdar att hundratals affärsuppgörelser har stoppats av miljöskäl. Så snart EPA-chefen Scott Pruitt – klimattvivlare som ifrågasatts för sina starka band till olje- och kolindustrin – kommer i gång med sitt arbete ska de "frias" vilket kommer att leda till "tusentals, faktiskt miljontals" jobb.

I samtalet med Fox&Friends talade Donald Trump också om sin gränspolitik och de uppmärksammade och kritiserade deporteringarna av papperslösa migranter som pågår i USA. Det var tydligt att presidenten inte tycker att det framgår i medierna att Vita huset riktar in sig på kriminella migranter. Men enligt statistik som bland annat återges av tidningen USA Today framgår att enbart 74 procent av de 678 som greps i de första räderna efter att Trump tillträdde var dömda för brott.

Optimism?

Enligt Donald Trumps rådgivare blir anförandet i kongressen optimistiskt, med fokus på lösningar på "riktiga problem för riktiga människor". Den tidigare affärsmannen ska ha tagit starkt intryck av möten han haft de senaste veckorna med företagsledare från olika branscher, fackföreningsledare och arbetare.

ANNONS

Trump lär notera att han under sina fem veckor vid makten levt upp till vissa vallöften, som att backa från Stillahavsavtalet om frihandel (TPP) och vidta åtgärder mot papperslösa migranter.

Men frågan är hur han hanterar de utmaningar han står inför: Trump har inte gjort mycket för att ena sina polariserade landsmän efter den historiskt giftiga valrörelsen och hans opinionssiffror är mycket låga för en nytillträdd president. Anklagelserna om kontakter mellan Trumpmedarbetare och Moskva försvinner inte. Och flera i hans eget parti Republikanerna är tveksamma till den politiska inriktningen och presidentens återkommande attacker på medier.

TT

Fakta: Talet till kongressen

I början av varje år brukar USA:s president hålla ett direktsänt tal i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten.

Vanligtvis hålls talet i januari och kallas för "State of the Union" – ett tal om tillståndet i nationen. Men när en president precis tillträtt, som i Donald Trumps fall, hålls det första talet lite senare och kallas kort och gott "ett tal inför USA:s samlade kongress". Enligt traditionen ska en president ha innehaft ämbetet i ett år för att tala om tillståndet i nationen.

Enligt artikel II i USA:s författning ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder... för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

Fakta: Donald Trumps tal till kongressen

Donald Trumps tal inför USA:s samlade kongress hålls i Capitolium i Washington DC klockan 21.10 lokal tid (klockan 3.10 på onsdagsmorgonen svensk tid).

Bland presidentparets inbjudna gäster finns två änkor till poliser som skjutits ihjäl i tjänsten, en man vars son skjutits ihjäl av en papperslös migrant och en ung kvinna som haft skolproblem men – efter att ha gått i privatskola – lyckats bli den första i sin familj att ta en högskoleexamen. De har också bjudit in Maureen McCarthy Scalia, änka till den konservative HD-domaren Antonin Scalia samt Megan Crowley, som föddes med enzymbristsjukdomen Pompes sjukdom och vars far grundade läkemedelsbolaget Novazyme Pharmaceuticals.

Demokraterna – som kraftigt motsätter sig Trumps politik – har lovat att fylla läktarna med muslimska flyktingar, spansktalande migranter, offer för vapenrelaterat våld och andra. Demokraternas officiella svarstal hålls av invandringsaktivisten Astrid Silva (på spanska) och av Kentuckys tidigare guvernör Steve Beshear.

Källor: NPR, Vita huset med flera

ANNONS