Väljare i Exeter, New Hampshire, i valet 2016. Arkivbild.
Väljare i Exeter, New Hampshire, i valet 2016. Arkivbild.

Trump lägger ned utredning om valfusk

I USA har Donald Trump utfärdat en presidentorder om att upplösa en valfuskkommission som han själv tillsatte i fjol.

ANNONS
|

Beslutet motiveras med att en rad delstater har nekat till att lämna upplysningar de tillfrågats om.

"I stället för att gå in i en lång juridisk strid på skattebetalarnas bekostnad har jag skrivit under en order som upplöser kommissionen, och bett departementet för inrikes säkerhet att avgöra nästa steg", säger presidenten i ett uttalande från Vita huset.

Utredningen tillsattes i maj förra året. Trump har påstått att miljontals människor som tagit sig in i landet illegalt röstat på motståndaren Hillary Clinton i presidentvalet, något som de flesta experter sagt inte stämmer.

ANNONS

Kommissionen har letts av vicepresident Mike Pence. En federal domare i huvudstaden Washington slog i november fast att kommissionen var ett rådgivande organ som inte hade lagligt stöd att beordra delstaterna att lämna över känslig data om registrerade väljare.

Trump vann antalet elektorsröster överlägset i presidentvalen, medan Hillary Clinton fick nära tre miljoner fler väljarröster i hela USA.

TT-Reuters

Fakta: Vann, men inte folkets röst

I det amerikanska presidentvalet i november 2016 fick Demokraternas kandidat och förra utrikesministern Hillary Clinton i hela USA nära tre miljoner fler röster än republikanen Donald Trump. Det hjälpte dock inte Clinton, som på grund av det amerikanska valsystemet med elektorer fick se sig besegrad.

Valet 2016 är femte gången i USA:s historia som en presidentkandidat erövrar flest elektorer utan att ha fått flest väljarröster.

Trump har rasat mot vad han kallar röstfust och twittrade i januari förra rået att han skulle tillsätta en utredning.

ANNONS