Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

USA:s president Donald Trump.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trump kritiseras för islamfientliga filmer

USA:s president Donald Trump har på Twitter delat tre videoklipp från en brittisk islamfientlig organisation. Delningen har väckt förvåning och vrede i Storbritannien och kritiseras av premiärminister Theresa May.

"Det är fel av presidenten att ha gjort det här", säger premiärminister Theresa Mays talesperson. I uttalandet från Downing Street beskrivs den brittiska organisationen Britain First som en organisation som sprider hat och försöker splittra det brittiska samhället.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den amerikanske presidentens Twitterkonto har delat tre videoklipp från Britain First, som gjort sig känd för islamfientlig propaganda. En av filmerna föreställer en grupp påstådda islamister som knuffar ned en tonårspojke från ett tak och misshandlar honom till döds.

Britain First grundades 2011 av tidigare medlemmar i British National Party (BNP), enligt BBC. Gruppens vice ordförande Jayda Fransen – som lagt ut filmerna – har efter Trumps vidarespridning lagt upp ytterligare ett inlägg där hon hyllar den amerikanske presidenten.

"Bör skämmas"

"Donald Trump själv har retweetat de här filmerna, och har omkring 44 miljoner följare", skriver hon entusiastiskt.

Fransen själv dömdes förra året till böter för hatbrott efter att ha ropat förolämpningar mot en kvinna i slöja.

Trumps delning har mötts med kraftiga protester i Storbritannien. Brendan Cox, vars hustru Jo Cox mördades av en högerextremist förra året, skriver på Twitter att Trump bör skämmas. "Trump har legitimerat extremhögern i sitt eget land, nu försöker han göra det i vårt", skriver Brendan Cox.

Hyllas av Duke

Labourledaren Jeremy Corbyn kallar de delade inläggen för "motbjudande, farliga och ett hot mot vårt samhälle". Han skriver på Twitter att han hoppas att den brittiska regeringen kommer att fördöma delningen.

I det brittiska parlamentet upprepade Labourledamoten Yvette Cooper kravet på att regeringen ska fördöma Trumps agerande, rapporterar BBC.

En person som applåderade Trumps delning var David Duke, tidigare ledare för den rasistiska rörelsen Ku Klux Klan. "Tack gode Gud för Trump. Det är därför vi älskar honom", skriver Duke enligt CNN.

Trump har inte kommenterat inläggen.