Trump: Kriget mot kolet är över

President Donald Trump river upp en rad av företrädaren Barack Obamas klimatlagar, trots varningar om förödande miljökonsekvenser.

ANNONS
|

Trump signerade sitt senaste dekret vid en ceremoni på miljömyndigheten EPA.

- Med dagens exekutiva order tar jag historiska steg mot att häva restriktionerna för amerikansk energi, att dra tillbaka regeringsinblandning och jobbdödande regleringar, sade presidenten enligt Reuters.

Presidentordern tillfälligt stoppar, häver eller utvärderar mer än ett halvt dussin lagar och beslut som Obama fattade. Bland annat ska förordningen "Clean Power Plan" – som begränsar de klimatpåverkande utsläppen från koleldade kraftverk – utvärderas och Obamas treåriga stopp för kolbrytning på statlig mark hävas. Presidentbeslut som handlar om att hantera det ökade hotet från global uppvärmning och skapa en beredskap för klimatförändringar ska också rivas upp.

ANNONS

"Kortsiktigt"

- Så sorgligt och bakvänt och kortsiktigt. (Davoskonferensen) World Economic Forums riskrapport över hoten mot världsekonomin toppas av hot med koppling till klimatförändringarna, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, till TT.

Andrew Steer, vd för den globala forskningsinstitutionen Wold Resources Institute, är av samma åsikt. I ett uttalande säger han att presidenten "misslyckas med att visa ledarskap när det gäller att skydda amerikaners hälsa, miljön och ekonomin".

I och med presidentdekretet får alla federala myndigheter i uppdrag att identifiera reglering som står i vägen för "amerikanskt oberoende på energiområdet". I ordern sägs inget om huruvida USA ska dra sig ur det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015. Det var något som Trump lovade under valrörelsen, ett löfte som han inte upprepat efter tillträdet på presidentposten.

Kritiserade Obama

Johanna Sandahl säger att ett sådant avhopp vore ett avbräck som skulle skicka en otroligt tråkig signal till världssamfundet, men betonar samtidigt att omställningen mot ett förnyelsebart globalt energisystem redan pågår.

- Bollen är i rullning, oavsett om USA kliver av eller inte, säger hon.

- I USA står solenergi för 43 procent av jobben i el-sektorn, medan de traditionella källorna står för 22 procent. Marknaden talar sitt tydliga språk.

Under fjolårets valrörelse kritiserade Trump gång på gång Obamas "jobbdödande" klimatdekret och lovade att värna om kolindustrin och öppna för mer olje- och naturgasutvinning. Presidenten har kallat klimatförändringar för "en bluff som hittats på av kineser" – trots att konsensus råder bland världens klimatforskare om att det är människans klimatpåverkande utsläpp som ligger bakom växthuseffekten.

ANNONS

TT

Fakta: Parisavtalet

Parisavtalet förhandlades i slutet av 2015. Det slår fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader Celsius jämfört med förindustriell tid.

För att nå målet ska de globala utsläppen av växthusgaser snarast möjligt nå sin högsta nivå för att sedan minska. Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år.

Utsläppsminskningarna är dock helt och hållet frivilliga. Det finns inga tvångsmekanismer att ta till om ett land inte uppfyller sina löften.

USA ratificerade avtalet den 3 september 2016, tillsammans med Kina. Totalt har avtalet skrivits under av 192 länder. Det trädde i kraft den 4 november i fjol.

Källa: FN, Reuters

ANNONS