Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  USA:s president Donald Trump överväger att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Trump kan erkänna Jerusalem som huvudstad

  USA:s president Donald Trump överväger att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, enligt källor. Detta för att kompensera för att flytten av den amerikanska ambassaden i Israel dröjer ytterligare.

  Trumps tillkännagivande väntas kommande vecka, efter flera månader av interna överläggningar som har intensifierats de senaste dagarna, enligt anonyma källor med insyn i frågan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Tillkännagivande är ett sätt att kompensera för att det känsliga kampanjlöftet att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem skjuts upp ytterligare.

  Fullfölja kampanjlöftet

  Presidenten har som avsikt att fullfölja sitt kampanjlöfte, men om han gör det kommer det att vara ett bakslag i försöken att få till stånd en fredsuppgörelse mellan israelerna och palestinierna.

  Enligt internationella förhandlingar i samband med att den moderna staten Israel grundades efter andra världskriget ska Jerusalem vara en stad under internationell förvaltning, inte minst för att de heliga platserna i stadskärnan är viktiga för flera stora religioner.

  Flera amerikanska presidenter före Trump har haft ambitionen att flytta USA:s ambassad, utan att någonting har hänt. Inte minst skulle reaktionerna bli skarpa i muslimska länder, också de som USA ser som allierade. I Jerusalem finns de helgedomar som näst Mecka och Medina i Saudiarabien vördas mest av muslimer.

  Undantagsklausul

  En amerikansk lag från 1995 om flyttning av beskickningen har därför inte kunnat genomföras. Trump har nu – liksom hans företrädare haft för vana att göra, ett halvår i taget – undertecknat en undantagsklausul som gör att lagen från 1995 inte kan träda i kraft. Han väntas skriva på en ny undantagsklausul kommande vecka.

  Presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama har alla skjutit upp flytten på detta sätt under sina mandatperioder.

  USA:s vicepresident Mike Pence sade tidigare i veckan att Trump "aktivt överväger när och hur" flytten av ambassaden ska ske.

  - Inget beslut har ännu fattats i frågan, säger Heather Nauert, talesperson för utrikesdepartementet.