Trump hänvisar till Assange i underrättelsedispyt

Orddispyten mellan Donald Trump och USA:s underrättelsechefer rörande Ryssland fortsätter. I sina senaste Twitterinlägg lutar sig den blivande presidentens mot Julian Assange. 2010 ansåg Trump, enligt CNN, att Assange borde få dödsstraff.

ANNONS
|

"'Underrättelse'-genomgången om så kallad 'rysk hackning' har skjutits upp till på fredag, kanske mer tid behövdes för att bygga upp fallet. Väldigt underligt!" skrev Trump i ett inlägg på Twitter i natt.

Bedömare och politiker ifrågasatte genast citationstecknen runt orden "underrättelse" och "rysk hackning" och läste in underliggande kritik.

"Svårt att bevisa"

Underrättelsekällor säger till nyhetskanalen CNN att de är perplexa över uttrycket "skjutits upp", och att mötet med bland annat den nationella underrättelsechefen James Clapper, FBI-chefen James Comey och CIA-chefen John Brennan alltid varit planerat till fredag.

Trump har upprepade gånger ifrågasatt uppgifterna om ryska dataintrång mot Demokratiska partiet och Hillary Clintons kampanjchef och har vid flertalet tillfällen uttryckt uppskattning för Rysslands president Vladimir Putin. På nyårsafton sade han till reportrar att "någon annan" kunde ligga bakom attackerna.

ANNONS

- Jag kan mycket om hackning. Och hackning är svårt att bevisa.

På onsdagen fortsatte Trump skriva Twitterinlägg på temat. Denna gång med hänvisning till en intervju med Wikileaks grundare i Fox News .

"Julian Assange sade att 'en 14-åring hade kunnat hacka Podesta' – varför var DNC så vårdslös? Sade också att ryssar inte gav honom informationen!"

2010 kallade Donald Trump Wikileaks, enligt CNN, för "en skam" och menade att "de borde få dödsstraff eller nåt".

Men Assangereferensen har väckt förvåning av fler anledningar.

"Märkligt"

"Trump befinner sig nu i öppen konflikt med amerikansk underrättelsetjänst. Märkligt. Förlitar sig i stället på Assange. Ännu märkligare", kommenterar före detta utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Trots Trumps utspel säger hans rådgivare, förre CIA-chefen James Woolsey, till CNN att han tror att Ryssland – och möjligen även andra - låg bakom cyberintrången. Och CIA-chefen John Brennan verkar inte tvivla.

- Det finns tydligt bevis för att ryssarna blandade sig i valet, sade han i en intervju med nyhetsprogrammet PBS Newshour i går kväll.

Underrättelsesfären med CIA i spetsen drog redan i december slutsatsen att ryska hackare låg bakom dataintrången med syfte att påverka valutgången. Avgående president Barack Obama har beställt en fördjupande rapport i ämnet, en skrivelse som de närmaste dagarna ska lämnas till presidenten, enligt Brennan. Men redan i fredags utvisade Obama 35 ryska diplomater med anledning av de misstänkta cyberattackerna samt uppgifter om "trakasserier" av personal i Ryssland.

ANNONS

Kort efter utvisningsbeskedet twittrade Donald Trump att det var dags att "gå vidare" – och hyllade Putin som valde att avvakta med svarsåtgärder.

Möter pressen

Trump rönte stor uppmärksamhet när han i december avböjde de dagliga underrättelseinformationer som tillträdande och sittande presidenter i USA brukar få. Detta med hänvisning till att han är "en smart person", att han litar på sina rådgivare och att sådana informationsmöten kan bli repetitiva.

Den 11 januari kommer Trump att hålla sin första presskonferens sedan den 27 juli. Då väntas bland annat frågor om Ryssland samt hur han ska undvika intressekonflikter mellan sitt affärsimperium och presidentämbetet.

Fakta: Viktiga datum i USA

6 januari: Elektorsrösterna räknas inför kongressens båda kamrar och Donald Trump utropas officiellt till segrare i presidentvalet.

10 januari: Avgående president Barack Obama håller sitt avskedstal från hemstaden Chicago.

11 januari: Tillträdande president Donald Trump håller presskonferens.

20 januari: Installationen, då Donald Trump svär ämbetseden. Barack Obama avgår.

ANNONS