Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s president Donald Trump vid ett möte i Washington i höstas. Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s president Donald Trump vid ett möte i Washington i höstas. Arkivbild.

Trump hade "ingen aning" om handelsbalans

USA:s president Donald Trump erkänner att han "inte hade en aning" om USA:s handels- och tjänstebalans med Kanada då han träffade Kanadas premiärminister Justin Trudeau i höstas, rapporterar The Washington Post.

ANNONS
|

Trump hävdade enligt egen utsago under mötet, som ägde rum i oktober i fjol, att USA har ett handelsunderskott med Kanada, något som inte stämmer, om både varor och tjänster räknas in.

- Trudeau kom för att träffa mig. Han är en bra kille, Justin. Han sade: "nej, nej, vi har inget handelsunderskott med er, inget alls. Donald, snälla", sade Trump vid ett kampanjmöte i Missouri.

ANNONS

- En trevlig kille, snygg kille, kommer in. "Donald, vi har inget handelsunderskott". Jag sade: "Fel, Justin, det har ni visst". Jag visste inte ens. Jag hade ingen aning. Jag sade bara: "Du har fel", fortsatte han.

Den amerikanska varu- och tjänsteexporten till Kanada 2016 uppgick till 320,1 miljarder dollar (omkring 2600 miljarder kronor), medan importen låg på 307,6 miljarder dollar (omkring 2500 miljarder kronor).

USA förhandlar för närvarande om frihandelsavtalet Nafta med Kanada och Mexiko, på Trumps initiativ.

TT-AFP

ANNONS