Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump och Mexikos president Enrique Peña Nieto möttes på onsdagen i Mexico City.
Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump och Mexikos president Enrique Peña Nieto möttes på onsdagen i Mexico City.

Trump försvarar mur mot Mexiko

Bara timmar innan Republikanernas presidentkandidat Donald Trump skulle hålla ett linjetal om invandringsfrågan mötte han Mexikos president Enrique Peña Nieto. På en presskonferens efteråt försvarade Trump rätten att bygga en mur mot Mexiko.

ANNONS
|

Samtalen med Mexikos president Peña Nieto var "direkta" och "konstruktiva idéer har utbytts", sade Trump. Då hade den mexikanske ledaren bedyrat vikten av att lära känna varandra, och understrukit vikten av att förstå att mexikanska medborgare som arbetar i USA är hårt arbetande och ärliga.

Men Trump vidhöll i samtalen att USA har rätt att bygga en gränsmur mot Mexiko för att stoppa invandringen. De två diskuterade dock inte vem som i så fall skulle betala för en sådan mur, trots att Trump under hela sin presidentkampanj upprepat att Mexiko ska stå för notan.

ANNONS

Anklagad för otydlighet

Samtidigt har Trump, känd för sina hårdföra uttalanden om mexikaner, de senaste veckorna anklagats för att vara otydlig om var han egentligen står när det gäller den infekterade invandringsfrågan.

Från det många gånger upprepade löftet om att bygga en gränsmur, via uttalanden om att mexikaner är "knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän" till utspelet att en "deportationsstyrka" ska se till att USA:s elva miljoner papperslösa migranter försvinner ur landet. Under sitt dryga år som presidentaspirant har Donald Trump gjort sig känd för en mycket hård syn i invandringsfrågan, något som gett honom stöd i vissa konservativa väljargrupper.

Börjat svaja

Men de senaste veckorna har Trump börjat svaja. Han har talat om en "rättvis och human" immigrationspolitik, om att inte splittra familjer, att enbart utvisa brottslingar och att följa sittande presidenten Barack Obamas exempel. Det har fått amerikanska medier att ifrågasätta var han egentligen står.

Trump väntas utveckla sin inställning i det linjetal som hålls under natten till torsdagen i Phoenix i Arizona – en delstat med lång gräns mot Mexiko.

Och Trumps tillkännagivande att han före framträdandet i Phoenix skulle resa till Mexiko för samtal med president Enrique Peña Nieto gav stora rubriker. Mötet blev presidentkandidaten Trumps första med en statschef, och är ett resultat av att den mexikanske ledaren förra veckan bjöd in både Trump och Demokraternas Hillary Clinton för överläggningar.

ANNONS

Som Hitler

Peña Nieto har tidigare jämfört Trumps retorik med Adolf Hitlers och Benito Mussolinis. Han har också fördömt republikanens uttalanden om Mexiko och sagt att de skadar relationerna mellan länderna. Men för några veckor sedan sade presidenten att han ville träffa Trump.

- Ja, jag vill träffa honom... Jag håller inte med om vissa av de saker han säger, men jag kommer att visa absolut respekt och vill arbeta med vemhelst som blir USA:s nästa president, hette det i en tv-sänd intervju.

Fakta: Opinionsläget i USA

I nuläget säger sig 46,7 procent av USA:s väljare stödja Demokraternas Hillary Clinton och sig 41,7 procent Republikanernas Donald Trump, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Clinton leder i princip i alla de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 272 och Trump 154. När det gäller 112 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 34,1 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 60,3 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 41,4 procent en positiv syn medan 53,4 procent är negativa.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

ANNONS