Trump efter nya angrepp: "Tvungen att twittra"

Skällsorden från USA:s president Donald Trump gentemot två programledare fortsätter hagla. I nya inlägg kallar Trump den ena av dem för "dum som en sten", den andra "galen". Strax efteråt försvarar Trump sitt twittrande med att hänvisa till sin valframgång – som han tackar sin flit på sociala medier för. Samtidigt verkar en maktförskjutning pågå eftersom kongressen undergräver Vita husets makt i framför allt säkerhetsfrågor.

ANNONS
|

Ordkriget mellan Trump och journalisterna Mika Brzezinski och Joe Scarborough på tv-kanalen MSNBC föranledde i helgen en tidig morgontweet från presidenten, uppenbart för att sätta punkt.

"Galna Joe Scarborough och dum-som-en-sten-Mika är inte dåliga människor, men program med så dåliga tittarsiffror kontrolleras av deras chefer på NBC. För dåligt!" heter det.

Försvarar sitt twittrande

Tweeten kom bara två dagar efter att Trump i liknande ordalag beskrivit programledarna, sedan hans regering kritiserats i programmet "Morning Joe". Bland annat beskrevs Mika Brzezinski som "blödande efter en ansiktslyftning".

Kort efter det nya utbrottet i helgen försvarar Trump sitt aggressiva beteende på Twitter. Han anser att det har lett honom till segern i presidentvalet.

ANNONS

Beskrivs som ovanligt vulgärt

"De falska och bedrägliga nyhetsmedierna arbetar hårt för att övertyga republikaner och andra att jag inte ska använda sociala medier – men kom ihåg att jag vann valet 2016 med hjälp av intervjuer, tal och sociala medier", skriver Trump och fortsätter:

"Jag var tvungen att slå 'fake news', och gjorde det. Vi kommer fortsätta att vinna!".

Trumps attacker mot de två programledarna har ytterligare spätt på den hårda kritiken mot presidentens medievanor, och har mött fördömanden inom hans eget parti Republikanerna. Ordvalet gentemot Mika Brzezinski har beskrivits som ovanligt vulgärt och sexistiskt.

Kongressen minskar Trumps makt

Samtidigt som den senaste twitterskandalen pågår kring Trump håller USA:s kongress på att minska presidentens makt, uppger CNN. Det är främst i säkerhetsfrågor som man inte verkar lita på Vita huset.

I Rysslandsfrågor verkar USA:s kongress till exempel inte ha förtroende för Trump-administrationen alls. Ett förslag som gör Vita huset maktlöst när det gäller att dra tillbaka sanktioner mot Ryssland är på väg att drivas igenom.

Vad gäller Pentagon har kongressen dessutom kört över Trump-administrationen och röstat igenom en klart högre budget än Vita huset ville.

Man har dessutom röstat för att upphäva en lag från 2001 som auktoriserar presidenten att använda militärt våld.

– Jag tror att det börjar sjunka in, särskilt bland kongressens republikaner, att de inte kommer få ett vuxet ledarskap från Vita huset. Därför ser vi nu kongressen ta en mycket mer aggressiv roll än på väldigt länge, säger Mieke Eoyang, säkerhetsanalytiker på Third Way och tidigare kongressrådgivare, till CNN.

ANNONS

Tydligaste maktkampen

Senatens förslag om Rysslandssanktioner är kanske den tydligaste maktkampen om säkerhetsfrågor, enligt CNN. Förslaget, som röstades igenom med siffrorna 98-2 i senaten, kommer ge kongressen möjlighet att granska och blockera eventuella beslut från Vita huset-administrationen kring Ryssland.

Enligt CNN pressar nu senatorerna representanthuset att driva igenom förslaget utan inskränkningar.

Detta är dock inte den enda motgången för president Trump under den senaste tiden.

Många delstater i USA vägrar nämligen lämna ut personliga uppgifter om väljare till den kommission som president Donald Trump tillsatt för att utreda påstått röstfusk i valet 2016.

"Kan slänga sig i Mexikanska golfen"

–De kan slänga sig i Mexikanska golfen, och Mississippi är en bra delstat att göra det från, säger den republikanske delstatsministern Delbert Hosemann, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I ett brev som kommissionens vice ordförande Kris Kobach skickat till samtliga delstater ombeds de bland annat lämna ut detaljerade uppgifter om väljare, så som namn, adress, födelsedatum, partitillhörighet, information om valdeltagande och eventuell brottshistorik.

Men över 20 delstater – bland dem flera som styrs av personer från Trumps parti Republikanerna – har hittills sagt att de inte kommer eller kan lämna ut informationen. Vissa hävdar att det skulle inkräkta på medborgarnas integritet, medan andra ifrågasätter kommissionens syfte.

–Den här kommissionen upprättades för att försöka hitta belägg för den lögn som president Trump fört fram och som inte har någon grund, säger demokraten Alison Lundergan Grimes, delstatsminister i Kentucky, till Reuters.

ANNONS

Hävdar röstfusk

Trump har upprepade gånger påstått – utan att presentera några bevis – att miljontals människor röstat illegalt i presidentvalet den 8 november. Han har också hävdat att fler röstade på honom än på motståndaren Hillary Clinton, som enligt det officiella valresultatet fick 2,9 miljoner fler röster än Trump.

Presidenten insinuerar på Twitter att de delstater som vägrar att lämna ut personlig information om sina medborgare har något att dölja.

ANNONS