Trump bryter tystnaden om sparkade FBI-chefen

ANNONS
|

Efter gårdagens vittnesmål kommenterar nu USA:s president Donald Trump den sparkade FBI-chefen James Comeys vittnesmål.

På Twitter skriver han:

- Trots så många falska påståenden och lögner, så blev jag totalt och helt friad... och WOW, Comey är en läcka!

Inlägget är presidentens första kommentar efter förhöret, där Comey gick hårt åt Trump och bland annat kallade flera av hans påståenden för lögner.

LÄS MER:Comey: Trump bad mig "släppa Flynn"

Stort intresse

Den hett emotsedda utfrågningen i senatens underrättelseutskott började vid 16-tiden svensk tid under torsdagen. Comey kom in i salen till smattrande kameror och satte sig framför de utfrågande senatorerna.

ANNONS

Intresset har varit enormt i USA, efter att Comeys sjusidiga skriftliga redogörelse offentliggjordes på onsdagen.

-Allmänheten måste få veta din sida av historien. Vi kommer att slå fast fakta, till skillnad från spekulationer, sade Richard Burr, utskottets republikanske ordförande

För första gången sedan Trump sparkade honom talade Comey offentligt om vad som föregick händelsen. Comey, som vittnade under ed och närvarade frivilligt i egenskap av privatperson, enskild medborgare, gick ut hårt. Han anklagade Trump för "lögner" om honom och FBI.

-Jag förstod att jag kunde sparkas av en president av vilken anledning som helst. Men de skiftande förklaringarna förvirrade mig. För presidenten och jag hade flera konversationer om mitt jobb. Han sa flera gånger att han tyckte att jag gjorde ett bra jobb och att jag kunde stanna.

-Men sedan sa han att han sparkade mig på grund av Rysslandsutredningen.

Comey anser att Trump svärtat ner hans anseende.

Tvivlar inte på att Ryssland kände till intrånget

Senatorernas första fråga: Har du några tvivel om att Ryssland ingrep i valet 2016?

-Nej, svarade Comey tydligt.

Han tvivlar inte heller på att Rysslands regering kände till intrånget i valet.

-De kommer att angripa vilket parti de än vill. De kommer tillbaka.

När Trump i ett möte med Comey den 14 februari tog upp frågan om att "släppa" utredningen om den tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn – som haft uppdrag i Moskva och tvingades avgå – så besvärade det Comey.

ANNONS

James Comey sade att han fick sparken just på grund av hur Rysslandsutredningen bedrevs.

Enligt demokrater kan orden och handlingarna tolkas som övergrepp i rättssak, medan republikaner ser mer lättvindigt på saken.

Gick på magkänslan

Comey fick frågan varför han förde så noga anteckningar efter sitt första möte med Trump den 6 januari.

-En magkänsla. Omständigheterna, att jag var ensam, och den person som jag pratade med. Bara en magkänsla att det här kommer att vara viktigt för att försvara min organisation.

-Jag blev oroad över att han skulle ljuga om vårt möte, så jag kände det nödvändigt att anteckna.

Hans anteckningar lämnades till en person utanför justitiedepartementet, avslöjar Comey som bad en vän läcka uppgifter i anteckningarna till en reporter eftersom han ansåg att en särskild åklagare behövde tillsättas.

Comey berättade om Trumps påtryckningar och krav på lojalitet och kände att presidenten ville utöva makt på honom.

-Han letade efter att få ut någonting som gjorde att jag skulle be om att få behålla mitt jobb.

En utfrågare, den republikanske senatorn James Risch, frågade om Trump specifikt beordrade Comey att lägga ned utredningen; Trump hade sagt att han "hoppades" att utredningen läggs ner.

-De där orden är inte en order, svarade Comey.

ANNONS

-Jag tog det som "det här vill han att jag ska göra".

"Är ingen lögnare"

Vad hade hänt om presidenten hade fått som han velat?

-Vi hade lagt ned utredningen om Michael Flynn och hans kopplingar till Ryssland, sa Comey som hoppas att det finns inspelningar från mötena med Trump som offentliggörs.

Vita huset att reagerar på att Comey beskriver Trump som en lögnare och slår tillbaka i ett uttalande: "Presidenten är ingen lögnare", där det också framgår att Trump är nöjd med bekräftelsen att han inte utreds personligen.

Utfrågningen i senaten fortsatte sedan bakom stängda dörrar när sekretessbelagda uppgifter skulle avhandlas.

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde. Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskiftet i Washington DC.

De rysk-amerikanska relationerna var mycket kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den.

Fakta: Comeys möten med Trump

Den före detta FBI-chefen James Comey har lämnat in en skriftlig redovisning om sina möten och samtal med Trump till senatens underrättelseutskott.

Det första mötet hölls6 januari, då landets underrättelsetjänster informerade den blivande presidenten om säkerhetsläget. Comey stannade då kvar och berättade på tu man hand om att det fanns misstankar om rysk inblandning i valet, men att Trump inte var personligen under utredning.

Det andra mötet var en middag med bara de två den27 januari. Trump frågade då om Comey ville behålla sitt jobb. Comey uppger att han uppfattade att en av anledningarna till middagen var att få Comey att be om det, vilket skulle skapa en sorts beroendeställning.

"Det oroade mig mycket, på grund av FBI:s traditionella oberoende i förhållande till den verkställande makten", skriver han.

Trump sade enligt redogörelsen att han förväntade sig lojalitet.

"Jag rörde mig inte, talade inte och ändrade inte ansiktsuttryck på något sätt under den bisarra tystnad som följde. Vi såg bara på varandra under tystnad", noterar den förre FBI-chefen, och tillägger att när ämnet kom på tal senare så lovade Comey att han alltid skulle säga sanningen. De två ska då ha enats om uttrycket "ärlig lojalitet", även om Comey efteråt i sina anteckningar skrev att det inte var säkert att de båda menade samma sak med det.

Vid ett möte i Vita huset den14 februariska Trump ha sagt: "Jag hoppas du är redo att släppa det här, att släppa Flynn, han är en bra kille". Comey höll med om att Flynn var en bra kille, men sade inget om att släppa utredningen. Comey beskriver händelsen som "oroande".

I ett telefonsamtal30 marsbeskrev Trump ryssutredningen som ett moln som försvårade hans förmåga att agera. Trump undrade om någon kunde se till att det offentliggjordes att han inte var under utredning. I ytterligare ett telefonsamtal den11 aprilundrade Trump hur det gick med hans förfrågan, vilket Comey då hänvisade till justitiedepartementet.

Källa: Comeys skriftliga vittnesmål

Fakta: James Comey

Född 1960 i New York och uppvuxen i New Jersey. Har en juristexamen från University of Chicago. Gift med Patrice Failor, paret har fem barn.

Har varit federal åklagare i New York, biträdande justitieminister samt arbetat för flygplanstillverkaren Lockheed Martin och investeringsbolaget Bridgewater Associates. Comey har också undervisat i juridik vid ansedda Columbia University i New York.

2013 utsågs han av dåvarande presidenten Barack Obama till chef för den federala polismyndigheten FBI. Mandatet är på tio år. Den 9 maj i år sparkades han av president Donald Trump.

Comey är känd som en person som inte är rädd för att sticka ut hakan. I fjol var han omskriven för FBI-utredningen av den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister, en utrednings som återupptogs dagarna före presidentvalet och kan ha bidragit till hennes förlust.

Har varit registrerad republikan under stora delar av sitt liv, men var inte medlem i något parti under tiden som FBI-chef.

Mycket lång. Har, liksom Barack Obama, spelat basket.

Källa: FBI:s hemsida, CNN med flera

ANNONS