USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Trump avfärdar och kritiserar ryss-pm

"Ingenting". I ett samtal med tv-kanalen Fox News avfärdar USA:s president Donald Trump det pm om de pågående Rysslandsutredningarna som Demokraterna offentliggjort.

ANNONS
|

Promemorian, som såg dagens ljus under natten till lördagen svensk tid, är ett svar på Republikanernas pm. I det anklagades högt uppsatta personer inom FBI och justitiedepartementet för partiskhet mot Trump när det gäller utredningen av rysk påverkan under valrörelsen 2016 och huruvida Moskva och Trumpkampanjen agerade i maskopi.

I Demokraternas skrivelse försvaras bland andra FBI – med det är inget presidenten tar fasta på i sina kommentarer.

Pekar på andra sidan

- Det var ingenting. Det var faktiskt bara en bekräftelse på det republikanska pm:et, säger Trump i ett telefonsamtal till Fox News enligt tidningen USA Today om det nya dokumentet.

ANNONS

Samtidigt pekar USA:s president ut Adam Schiff, den högst uppsatte demokraten i representanthusets underrättelseutskott, som en "dålig kille" och antyder att han kan ha brutit mot lagen genom att läcka information till reportrar. Han säger också att pm:et visar att den "andra sidan" agerat bedrägligt och bör utredas.

I Demokraternas tio sidor tjocka skrivelse sägs att det republikanska inlägget är ett "genomskinligt försök att underminera" FBI, justitiedepartementet och den särskilde åklagaren Robert Mueller. Demokraterna beskyller även Republikanerna i representanthusets underrättelseutskott för att ha undanhållit vissa uppgifter och för att ha förvanskat andra.

Skrivelserna understryker den polarisering som präglar amerikansk politik.

"Försöker undergräva"

Demokraternas pm är en redigerad version, eftersom president Trump nyligen vägrade att godkänna den första versionen.

I ett uttalande från Vita huset heter det att Demokraternas promemoria "försöker undergräva presidenten politiskt" men att presidenten ändå stödjer att det offentliggörs. Vita huset anklagar vidare Demokraterna också för att inte besvara de frågor som ställs i Republikanernas pm samt påpekar att inget i Demokraternas pm motsäger Trumps försäkran om att varken han eller någon i hans kampanj samarbetade med ryska intressen.

TT

Fakta: Motstridiga promemorior

Den 2 februari upphävde president Donald Trump hemligstämpeln för en promemoria som tagits fram av republikaner i representanthusets underrättelseutskott. Demokraterna i utskottet motsatte sig ett offentliggörande.

Den federala polisen FBI och justitiedepartementet har motsatt sig att dokumentet görs tillgängligt för allmänheten. FBI har uttryckt djup oro över att materialet utelämnar vissa fakta. I dokumentet beskrivs hur högt uppsatta personer inom den federala polisen FBI och på justitiedepartementet ska ha agerat partiskt kring utredningen av eventuella samarbeten mellan Ryssland och Donald Trumps presidentvalskampanj 2016.

Både FBI och vice justitieminister Rod Rosenstein ska, enligt dokumentet, ha skrivit på ansökningar om avlyssning av Trumps kampanjrådgivare Carter Page som lämnats in till en specialdomstol. Uppgifterna som lades fram till domaren ska ha byggt på partiska underrättelser som påstås ha finansierats av Demokraterna.

Den 6 februari röstade underrättelseutskottet ja till att offentliggöra Demokraternas svar på Republikanernas pm. Det slutliga beslutet låg dock hos presidenten.

Den 9 februari sade president Donald Trump nej till att offentliggöra Demokraternas pm "på grund av att promemorian innehåller flera hemligstämplade och särskilt känsliga passager".

Den 24 februari ger presidenten grönt ljus och Demokraternas omarbetade pm ser dagens ljus. Där sägs bland annat att Republikanernas pm är missvisande och utelämnar viktiga fakta.

ANNONS