Munkar framför polis utanför tempelområdet Dhammakaya.
Munkar framför polis utanför tempelområdet Dhammakaya.

Troende trotsar polisen vid jättetempel

ANNONS
|

I stället för att utrymma det jättelika tempelområdet norr om Bangkok flockades de troende till området, en del med plakat med enkla budskap skrivna på thailändska eller engelska.

- Vi har samarbetat med regeringen under varje steg men det här är ett steg för mycket, säger tempeltalespersonen Phra Pasura Dantamano.

Skyller på vacklande hälsa

Den thailändska polisen uppgav tidigare under dagen att alla som inte bor i jättetempelområdet norr om Bangkok måste lämna området och att de munkar som bor inom området skulle samlas ihop vid en utgång och inte störa polisens arbete.

ANNONS

Den 72-årige munken Phra Dhammachayo anklagas för penningtvätt och ha tagit emot motsvarande närmare 300 miljoner kronor i förskingrade pengar. Templet har vägrat att lämna över mannen till polisen med hänvisning till vacklande hälsa, vilket gjorde att polisen i veckan började genomsöka templet i jakt på munken.

- Vi tar de här stegen så att vi kan genomföra sökprocessen så snabbt som möjligt och återlämna templet till de troende, säger Woranan Srilam, vid departementet för särskilda utredningar.

Maktövergrepp

Tempelförsamlingen är kritisk mot åtgärderna och säger att jakten på munken, som grundade församlingen 1970, är politiskt motiverad.

- Det här är ett maktövergrepp av juntan som inte borde lägga sig i religiösa angelägenheter. Vi har alltid varit villiga att förhandla och gå myndigheter till mötes, men det här är för mycket, säger talespersonen Phra Pasura Dantamano.

Han uppgav att när polisen kom med ordern befann sig 13000 personer på tempelområdet.

ANNONS
TT-Reuters

Fakta: Dhammakaya

Dhammakaya grundades av Phra Dhammachayo 1970. Tempelförsamlingen, en utbrytning ur buddismen, är kontroversiell. Kritiker anklagar den för att tillämpa en filosofi som gör det möjligt att köpa sig in i nirvana och att den är en sekt med kultlika koordinerade massmässor där hundratusentals medlemmar deltar.

Att Dhammakaya blivit rik av generösa donationer, enligt motståndarna på lokala tempels bekostnad, bidrar ytterligare till kontroversen.

Den stora stupan i tempelområdet Wat Dhammakaya, norr om Bangkok, påminner en del om ett ufo.

Församlingen är aktiv även i Europa, och har tempel bland annat i Borås.

Källor: AFP, Huffington Post, BBC.

ANNONS