Totalt resistent bakterie hittad

En fruktad superbakterie som är resistent mot den sista antibiotikan har upptäckts i USA. "Post-antibiotika-eran ligger nu farligt nära", säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar till SvD.

ANNONS
|

Det är SvD som rapporterar om händelsen. Det är en 49-årig kvinna i Pennsylvania som har drabbats av bakterien.

Kvinnan led av urinvägsinfektion men var alltså även smittad av en superbakterie som är resistent mot all tillgänglig antibiotika.

Forskarna sägs vara mycket oroade över upptäckten. Tidigare har samma bakterie hittats ett fåtal gånger i Asien, bland grisar. Nu skriver forskarna i en rapport att "detta kan vara början till slutet för antibiotikan".

Bakgrunden är att superbakterien bär på en viss gen som enligt experter lätt kan hoppa över till andra bakterier. Det kan i sin tur leda till att många olika bakterier blir superresistenta och att människor börjar avlida då det inte finns botmedel mot sjukdomarna de drabbats av.

ANNONS

– Det här visar att problemet är mer omfattande än man hittills trott. Det farliga är att genen kan hoppa över till andra bakterier och det kan gå fort, säger Otto Cars till SvD.

Superbakterien, eller mardrömsbakterien som den även kallas, är resistent mot Colistin, den sista formen av antibiotika som fortfarande bekämpat många andra resistenta bakterier.

Att den här bakterien nu sprids kan få ofattbara följder.

– Det har gått från att vara angelägenhet för ett antal experter till att bli sedd som angelägenhet för hela mänskligheten. Detta år kan bli ett momentum då antibiotika får samma dignitet som miljöfrågan eller hiv/aids, säger folkhälsoministern Gabriel Wikström till SvD.

ANNONS