Toppmän dödades i Syrien

ANNONS
|

Det syriska upproret har de senaste dagarna krupit allt närmare inpå president Bashar al-Assads regim. Hårda strider har skakat huvudstaden Damaskus förorter, och i går visade rebellerna att de förmår slå till även mot regimens kärna.

En kraftig explosion vid den nationella säkerhetstjänstens högkvarter dödade såväl landets försvarsminister Daoud Rahja som vice försvarsministern Assef Shawkat. Shawkat var även president al-Assads svåger.

Bomben utlöstes i ett rum där militär och säkerhetstjänst samlats till ett krismöte om upproret, och enligt nyhetsbyrån AFP dödades också krisgruppens ledare Hassan Turkmani. Flera andra, däribland inrikesministern och chefen för underrättelsetjänsten, skadades i attacken och togs till ett sjukhus som elitstyrkor spärrat av.

ANNONS

Syriska myndigheter utsåg snabbt en ny försvarsminister, Fahad Jassim al-Feij.

Enligt statliga medier utfördes attentatet av en självmordsbombare. Informationsministern kallade dådet ”en terrorhandling” planerad i samarbete med utländska underrättelsetjänster, uppger Wall Street Journal.

–De har begått ett brott och ska få betala för det, fortsatte han.

Syriens militär meddelade i ett uttalande att den som tror att den kan ”vrida om Syriens arm” genom att döda högt uppsatta militärer har fel. Syrien är ”mer beslutsamt än någonsin att konfrontera alla former av terrorism och hugga av den hand som skadar nationell säkerhet”, hette det i uttalandet.

Rebellerna förnekar å sin sida att det rörde sig om ett självmordsattentat. Liwa al-Islam, en islamistisk grupp i Fria syriska armén (FSA), tog på sig skulden för dådet och säger sig ha lyckats plantera en bomb i byggnaden.

–Vi hade planerat det här i en månad, säger en talesperson för gruppen till Reuters.

Även andra delar av FSA tog i går på sig skulden för attentatet, och sade sig ha utfört det i samarbete med informanter inom Republikanska gardet och byggnadens säkerhetspersonal. Och nya attentat är att vänta, enligt FSA.

–Det här är vulkanen vi pratade om, och vi har bara börjat, säger talespersonen Qassim Saadedine till Reuters.

ANNONS

Dissidenterna i Syriens nationella råd (SNC) menar att bombdådet, liksom de senaste dagarnas upptrappade strider, är en följd av det låsta politiska läget internationellt.

–Som politisk opposition är vi ute efter att se om en politisk lösning är möjlig. Tyvärr är situationen på den diplomatiska sidan som bekant inte lovande, därför tror jag att operationernas tidpunkt är förståelig, säger SNC:s utrikespolitiska chef Basma Kodmani till TT.

SNC har kämpat för att få FN:s säkerhetsråd att anta en resolution som skulle göra det möjligt att införa sanktioner mot den syriska regimen. En omröstning om ett resolutionsförslag som flera västländer ställt sig bakom skulle ha ägt rum i går kväll, men FN-sändebudet Kofi Annan bad säkerhetsrådet skjuta upp omröstningen för att få till en kompromiss sedan Ryssland avvisat förslaget.

USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin talade på kvällen med varandra i telefon, men kunde enligt Interfax inte enas om en lösning på meningsskiljaktigheterna.

Syrien har sedan 1960-talet styrts av familjen al-Assad och Baath-partiet. Nuvarande presidenten Bashar al-Assad övertog makten efter fadern Hafez död år 2000.

I mars 2011 inleddes ett folkligt uppror. Snart utvecklades situationen till en väpnad konflikt där regeringsarmén drabbade samman med rebellstyrkor.

Upproret är nu inne på sin 16:e månad. Enligt aktivister har 17000 människor mist livet under tiden.

Många syrier har flytt till grannländer som Jordanien, Turkiet och Libanon, där FN har registrerat närmare 100000 syriska flyktingar. I genomsnitt registreras 500 nya flyktingar varje dag i grannländerna. Vid årets slut beräknas antalet ha stigit till 185000.

Källa: UNHCR. (TT-AFP)

ANNONS