Tillerson: Lågvattennivå för ryska relationer

ANNONS
|

Retoriken har trappats upp mellan USA och Ryssland efter den misstänkta kemvapenattacken i Syrien och USA:s attack mot en syrisk flygbas. Rex Tillerson fick ett kyligt mottagande i stället för de sedvanliga artighetsfraserna på sitt första besök i Moskva som USA:s utrikesminister.

Men på en gemensam presskonferens efter samtalen, där Tillerson även fått träffa Rysslands president Vladimir Putin, var tonen saklig och diplomatisk. Både Tillerson och hans ryske kollega Sergej Lavrov förklarade sig beredda att arbeta för att förbättra relationerna, som enligt Tillerson nått en lågvattennivå.

- Världens två främsta kärnvapenmakter kan inte ha en sådan relation, sade han.

ANNONS

Lavrov kallade samtalen "konkreta och uppriktiga" men medgav också att deras åsikter skilt sig åt på en rad punkter.

Oense om al-Assad

Tillerson lade än en gång skulden för kemvapenattacken på Syriens regim, medan Lavrov framhöll att USA inte har presenterat några konkreta bevis för detta.

Tillerson upprepade att det inte finns någon roll för president Bashar al-Assad i Syriens framtida styre, men att hans avlägsnande från makten måste ske under ordnade former. Han uteslöt inte möjligheten att al-Assad i framtiden kommer att åtalas för krigsbrott.

Ryssland har hållit al-Assad om ryggen och försvarat honom mot anklagelserna om att ligga bakom kemvapenattacken. På pressträffen svarade Lavrov undvikande att Ryssland inte ställer sitt hopp till al-Assad eller någon annan enskild person i Syrien, men vill ha en fredlig politisk process.

Under torsdagen ska Lavrov ta emot Syriens utrikesminister Walid al-Muallim för att "diskutera åtgärder för att minimera följderna" av USA:s flygattack, enligt ryska utrikesdepartementet.

Öppnar direktlinje igen

När Tillerson träffade president Vladimir Putin ska den ryske presidenten ha gått med på att återuppta kommunikationskanalen som ska undvika militära konfrontationer mellan de båda länderna i Syrien. Den stoppades tillfälligt efter USA:s attack mot det syriska flygfältet.

Före mötet släppte Kreml en intervju för tv-kanalen Mir där Putin säger att relationerna mellan länderna just nu är de sämsta sedan Donald Trump tog över makten i Vita huset.

ANNONS

- Man skulle kunna säga att förtroendenivån, särskilt militärt, inte har förbättrats, utan snarare försämrats.

Den misstänkta kemvapenattacken i Syrien och USA:s svar – 59 kryssningsrobotar mot en syrisk flygbas – har snabbt gjort slut på den vänliga ton som rått mellan Moskva och Washington sedan president Trump tillträdde i januari.

Ukraina, Nordkorea och misstankarna om rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen var andra frågor som togs upp under presskonferensen. Lavrov sade att han inte har sett några fakta som stöder anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska valet.

TT

Bakgrund: Stridsgas och robotattack

Tidigt i fredags morse avfyrade två amerikanska jagare i östra Medelhavet 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot den syriska flygbasen Shayrat.

De amerikanska robotarnas mål var radar, flygfält och luftförsvarssystem. Runt 20 syriska plan förstördes. Flygbasens start- och landningsbanor ska ha klarat sig.

Robotattacken var ett svar på ett misstänkt syriskt kemvapenangrepp den 4 april mot Khan Sheikhun i nordvästra Syrien. Över 70 människor, många av dem barn, dödades i bombräden. USA har pekat ut den syriska regimen som skyldig till kemvapenangreppet. Ryssland har å sin sida hävdat att syriska flygplan bombade en byggnad där rebeller förvarade kemvapen, alternativt att rebellerna medvetet genomfört attacken för att skjuta skulden på regimen.

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i mer än sex år.

I mars förra året beräknade FN att minst en kvarts miljon människor hade dödats och en miljon skadats i konflikten. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten från Storbritannien, har över 320000 människor dödats – av dem nästan 100000 civila.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar. 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Över 800 personer som arbetar med vård har dödats i kriget i Syrien sedan 2011, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Samtidigt har omkring 15000 läkare flytt från Syrien, vilket gör att många civila står utan grundläggande sjukvård.

Fakta: FN, The Lancet och SOHR.

ANNONS